Стоян Панчев: До края на тази година ще имаме рецесия

Макроикономистът Стоян Панчев посочи в предаването ”Лице в лице” по БиТиВи, че очаква до края на тази година да имаме рецесия. Той изтъкна, че в момента има дисбаланс между търсенето и предлагането. Той заяви, че когато инфлацията мине 2-3%, това обикновено се заплаща с т.нар. ”икономическа болка”, която в момента изпитват българите.

Макроикономистът Стоян Панчев поясни, че около 20-30% от продуктите в потребителската кошница на българина са хранителни стоки от първа необходимост, за това той усеща така голямата тежест на инфлацията.

 

Панчев каза, че в момента наблюдаваме дисбаланс между търсенето и предлагането, защото след Ковид е настъпила сериозна рецесия: "Такава е ситуацията в САЩ и в Европа. Напечатаха пари, за да се справят с това. Проблемът е, че тези пари „се оттичат“ в потребителските цени. Влошаващият факт е войната в Украйна и фискалната разюзданост. Грешката е в големите централни банки. Ние сме във Валутен борд. Не сме печатали пари. Най-високата инфлация е в Еврозоната. Това е факт, защото сме част от един пазар." 

 

Панчев допълни, че имаме конвергенция на цените: "Услугите в България са 30-40% по-евтини в сравнение по света. Минем ли 2-3% инфлацията това обикновено се заплаща с т.нар. "икономическа болка", която в момента изпитват българите. До края на тази година ще имаме рецесия."

https://frognews.bg/novini/stoian-panchev-kraia-tazi-godina-shte-imame-r...