Страната с най-лоши пътища ще избира за президент строителния си министър

Страната с най-лоши пътища ще избира за президент строителния си министърНевероятно, но факт. Страната с едни от най-лошите пътища в света (на 136-то място от 142 възможни) ще избира за президент строителния си министър. И това не е шега. Вчера бе обявен годишният доклад за глобалната конкурентоспособност (The Global Competitiveness Report 2011-2012), според който България изпада до 74-та позиция по конкурентоспособност от общо разглеждани 142 страни. Причината – катастрофални пътища и непрозрачни институции.

От доклада става ясно, че България е на 136-то от 142 възможни места по качество на пътищата, т.е. има само шест страни с по-лоши пътища от нашите. По този показател се нареждаме до страни като Босна и Херцеговина, Монголия, Молдова. Със сигурност обаче никоя от тях не би избрала благоустройствения си министър за президент, дори и да ги уверява, че не го е страх да си изцапа обувките. На всичкото отгоре този министър не е построил нито един километър магистрала, а само довършва вече започнатото от предшествениците му.

Има и още една любопитна подробност – ресорът на Маргарита Попова също се нарежда в дъното на класацията. По независимост на съдебната ни система се нареждаме на 104-то от 142 места. Изборът на ГЕРБ за президент и вицепрезидент явно следва логиката най-неуспешните министри да се предлагат за най-високите постове в държавата. Всъщност, логиката на управлението на ГЕРБ си остава енигма за българските граждани, тъй като пак според същия доклад на световния икономически форум, се нареждаме на 130-то място по прозрачност на правителствените политики.

Остава ни да се надяваме, че българският избирател ще предпочете действията пред празното говорене и рязане на ленти.

Олимпи КЪТЕВ

Афера.бг