Съветските аналогии на руските избори

Изборите в Русия протичат като в приказките им за три дни и нощи пируване при щастливата развръзка. Всъщност “щастливата развръзка” от приказките е по-скоро фалшива новина със задна дата. В действителност за традиционни се смятат побоищата при запоите ( т.н. “мордобой” като част от “купона”). 

Е, нощите служат в случая с изборите в наши дни за организирането на дневното шоу с 30 и малко процента избирателна активност и на всякакви трикове на управляващите за легитимирането на предизвестената им победа.

В руските социални мрежи гъмжи от доказателства за нарушения  на изборния процес и най-вече за организираното от Кремъл гласуване в собствена полза.  Съобщава се за автобуси с едни и същи избиратели, които биват извозвани от секция на секция. Група младежи, стоящи на опашка пред един такъв пункт, беше хваната в Санкт Петербург с доказателства от активист на опозицията, който им показа видео с кадри как са гласували преди това на друго място. Хванатите на местопрестъплението предпочитат да мълчат и да се придвижват напред да се скрият в стаята с урните, но един от тях, виждайки себе си на видеото, обяснява от името на групата, че по-рано били сгрешили секцията…

 

 

 

Наблюдателни руснаци изобличиха лично Путин, демонстриран по телевизията ( явно с кадри на предварително направен запис). Гласувал и по-късно “рапортува”. Само че на снимката от “гласуването” се вижда от часовника му, че има разлика от 4 минути спрямо следващия стоп кадър, на който уж гласува .

“Облечен с италиански костюм, с швейцарски часовник, пред американски компютър с американска операционна система Путин гласува за пълна независимост и самодостатъчност на Русия. Имам само един въпрос: кого си мисли, че мами?”, коментират още в мрежата.

 

 

 

 

Путин възстановява добрата стара съветска традиция да погребва бъдещето на страната в изборни урни,  казват още представители на онази част от руснаците, от онова 70 процентно ( по официални данни) мнозинство, което или бойкотира изборите, или не подкрепя “Единна Русия”. “Познайте от раз за кого са гласували онези 30 на сто покойници, открити в избирателните списъци” , пита саркастично Диана Яковлева, кандидат за Московската областна дума в подмосковието.

“Една партия, един народ, един Путин” е лозунгът на изборите, добавя друг коментатор по този повод. Илюстрацията също си я бива – колаж от многобройни физиономии на Путин с надпис: “ кандидатите за изборите”.

 

 

 

Аналогиите със съветското време са безбройни. 

А съветското време в България продължава с мълчаливото или кресливото съдействие на колаборационистите, за които съветските окупационни монументи са все така недосегаеми. 

Идат избори и тук…

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ( и още аналогии с ГЕРБ, която по най-нови данни от допитванията също върви към безславна победа)

https://ivo.bg/2021/09/19/%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%...