Съмнения за корупция обвързват служебните министри на финансите и икономиката

Съмнения за корупция обвързват служебните министри на финансите и икономиката | Политика | Tribune.bg

Асен Василев подарил на Кирил Петков право на строеж върху недвижими имоти в държавна индустриална зона?

Сигнал до Tribune.bg показва, че образованието в чужбина не е единственото общо между служебните министри Кирил Петков и Асен Василев. Запознати с обвързаностите на двамата ни предоставиха изключително интересни данни от 2013 година. Става дума за скандални сделки и съмнения за корупция с главни действащи лица двамата настоящи министри и техни приближени.

Оказва се, че в качеството си на служебен министър на икономиката Асен Василев издава на дружеството на своя приятел Кирил Петков (настоящ министър) сертификат за право на строеж върху недвижими имоти държавна собственост-за изграждане на сгради в промишлена и бизнес зона.

Сделки по “Харвардски”...

През 2013 година сегашният финансов министър Асен Василев е назначен за служебен министър на икономиката. На 29-ти май 2013 година Василев издава сертификат за инвестиции клас “Б” на дружество “Волаком” АД, чийто изпълнителен директор е...Кирил Петков. В момента министър на икономиката в служебния кабинет на Румен Радев.

Близкото приятелство между Василев и Петков е известно и тогава, което поставя много въпроси относно спазването на законовите и институционалните процедури, задължителни за издаване на разрешителни за строеж.

Сертификатът на дружеството, ръководено от Кирил Петков, е подготвен от Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Според наши източници кум на Борислав Стефанов е ... Кирил Петков.

 

Борислав Стефанов
Борислав Стефанов

 

На база на издадения сетификат е сключен договор с дружеството, ръководено от Петков.

В резултат на това Национална компания индустриални зони ЕАД (дружество към Министерство на икономиката) е учредила в полза на „Волаком“ АД множество сервитути (право на строеж) върху недвижими имоти държавна собственост за изграждане на сгради в промишлена и бизнес зона.

Интересното в случая, е че по време на реализирането на сделката с „Волаком“ АД директор на Национална компания “Индустриални зони” (НКИЗ) е Валери Андреев*, а сделката се случва чрез предварително уреден търг.

*Кой е Валери Андреев?

 

Валери АндреевВалери Андреев

 

 

Валери Андреев, който съдейства за реализирането на сделката с „Волаком“ АД, в момента има договор към Министерството на икономиката (МИ). Назначен е като съветник и член на комисиите за проверка на търговските дружества от системата на МИ от ... министър Кирил Петков.

Излиза, че прясно назначеният в МИ Валери Андреев е този, който трябва да ревизира Националната кампания “Индустриални зони”, в чието ръководство е бил през 2013 година.

С други думи: Валери Андреев трябва да провери законосъобразността на собствените си действия в сделка от 2013 година с дружество на Кирил Петков-негов пряк началник и настоящ министър...

“Двамата харвардски възпитаници Василев и Петков се превърнаха в тараните на служебния кабинет с разкритията за схемите“, пише почти поетично Емилия Милчева...

 

Предозиране: Василев и Петков били тараните на служебния кабинет

 

 

Финансовият министър Асен Василев с офшорка на Вирджинските острови?

 

А кой ще разкрие порочните схеми на двамата Харвардски възпитаници?