СЪПРУГЪТ НА ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА Е ПРОЕКТАНТ НА ПОДПОРНИЯ ХОТЕЛ НА “АЛЕПУ”

СЛЕПОТАТА НА ВЛАСТИТЕ ЗА БЕЗОБРАЗНИЯ СТРОЕЖ НАМИРА ПРАВДОПОДОБНО ОБЯСНЕНИЕ

 

Архитектурното бюро “А и А Архитекти” на арх. Ангел Захариев, съпруг на външния министър Екатерина Захариева, е главен проектант на скандалния строеж в Алепу, за който властите упорито твърдят, че е подпорна стена за свлачище, а всъщност има всички характеристики на хотел.

Хотелът се строи от близката до властта фирма “Главболгарстрой”, с която архитект Захариев има дългогодишно партньорство. Това не е първият им общ проект, който предизвиква обществено брожение. Преди две години жители на Овча Купел протестираха срещу строежа на 19 етажен блок. Инвеститор в този жилищен блок отново е „Главболгарстрой“, както става ясно от сайта на самия проект – http://gtower.bg/. Проектът може да се види на сайта на архитектурното студио – http://aaa.bg/bg/projects/details/g-tower

Архитектурното бюро на Захариев е проектирало също офис кулата и гигантския блок, който “Минстрой” на Николай Вълканов и нашумялата покрай скандала Апартаментгейт фирма “Артекс” планират да строят до метростанция “Г. М. Димитров”. Проектът може да бъде видян в сайта на “А и А”. Вълканов е известен с връзките си с Мултигруп и топлите си отношения с Ахмед Доган, на когото даде милионен хонорар за хидрогеоложки консултации.

В района на Созопол “А и А” са проектанти на курортното  селище “Аклади”.

От офиса на “А и А Архитекти” не отговориха на запитванията на Биволъ за по-подробна информация за проекта.

На въпроса дали Екатерина Захариева е информирана, че нейният съпруг е автор на скандалния проект в “Алепу”, от пресслужбата на МВнР отговориха със следното становище:

“Работата на г-жа Захариева няма нищо общо с работата на нейния съпруг и тя никога не е използвала служебното си положение във връзка с негови проекти.”

Необяснимата слепота на ДНСК и местните власти за безобразието в Алепу обаче навежда на други мисли – за чадър отвисоко над инвестиционните намерения и тяхната реализация.

Още през 2015 г. Биволъ разкри кой стои зад плановете да се застрои знаковия “шофьорски плаж” в местността Алепу и как се е стигнало до продажбата на земята от Община Созопол управлявана тогава от Панайот Рейзи.

Фирмата “Алепу Вилидж” успява да придобие терена, апортиран от община Созопол в публично-частна фирма през 2005 г., след което е отстъпен на частниците на скандално ниска цена. Общо 29,171 декара са оценени тогава на 1 225 200 лв (по 40 лв. на кв. м.). Фирмата, получила терените, е контролирана от управителите на ПЛАСТИМО АД, които са тясно свързани с масонския шеф и агент на ДС Борислав Сарандев. Още тогава личат какви са строителните намерения. Предметът на дейност на дружеството “Алепу Вилидж” е “изграждане и експлоатация на хотелски комплекс с двуетажно вилообразно строителство, хотелиерство и ресторантьорство”.

През 2019 г. “Алепу Вилидж” учредява право на строеж за 26 апартамента на “ГБС-Турс”, дъщерна фирма на “Главболгарстрой”, сочи справка по партидата на фирмата в Имотния регистър.

 

https://bivol.bg/aaa-alepu.html?fbclid=IwAR0pTQZj7M8Ptv2K_Kn1hyBFBZ6aXgyYVwGQtI6afUoyapQORuw4XyqckHA&__cf_chl_jschl_tk__=f01f479647300ad17dde86de29706279461fad31-1591710976-0-AfLdsGFCflL8S-TCWHx-odTot_tlPbyKgLjdqANNQSYCge3B4lxL6vrWZXlXn-zaH9d2mk8sOlM8JHmCfocbDFCTILJiGmjFnVELZdw8Gz9sepJLSyDrobPaLB0mOyPFpuxRUgbZhZMFgz3eQiloMZQkoeRS7HdGEgq0gxtp4rjbwrDas2YEJlN4bOnfed00YG2Mtbvu-bqj9AMbNK9zSuh9sm9X8AoL6LMii7UyrLBk3G7dGG02lH4NBuOeZlP95R44MVaW_d20IgDefeYZ69Va0Mk8cR25hJPjnP2-ODeQ7NbFtH7EDceD416phS9o_-LZUCXvjTtKkCn6mVerd_QnpnIp40F_1TSQCKkxdVCOL5JuDbTEiFeIDxlk5NWOEA