Такава е политическата реалност в България в началото на 20-те години на 21 век - 87 агенти и доносници кандидат-депутати

Tsvetozar Tomov

 

Вчера със свое решение 2-1931 Комисията за разкриване на досиетата обяви обяви агентите и доносниците, издигнати за кандидат-депутати в предстоящите парламентарни избори. Техният брой е 87 - и това е една изключително тъжна характеристика на нашата политическа действителност. Още по-тъжно е, че 23 от всичко 30 участващи в изборите партии и коалиции издигат такива хора. Тъжно е и това, че не открих медия, която да публикува подробна справка за това, кои са партиите и коалициите, лансиращи подобни кандидатури. За мен лично е абсолютно невъзможно да гласувам за такава партия или коалиция. Тъй като предполагам, че има и други хора, мислещи като мен, подготвих такава справка и я публикувам тук. Разделям участниците в изборите на 3 групи:
1. Такива с повече от един агент в листите, защото изглежда, че те не изпитват никаква гнусливост от привличането на такива хора и това е добре да се знае.
2. Такива с един агент в листите, за които все пак може да се предположи, че той е набутан там без това да е политика на съответната формация и тя има шанс в близките ден-два да го изрита от листите.
3. Партии и коалиции, които нямат агенти в листите и между които може да се направи политически избор, без да се влиза в противоречие с елементарни хигиенни съображения.
Ето списъка, в който партиите или коалициите са вписани с номера в бюлетината:
ГРУПА 1 - С ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН АГЕНТ ИЛИ ДОНОСНИК:
4 БСП за България - 15 агента
12 Възраждане на Отечеството - 9 агента
24 Воля и НФСБ - 8 агента
9 ДПС - 8 агента
1 ВМРО - 7 агента
13 Заедно за промяна - 6 агента
6 АБВ - 4 агента
17 Граждани от протеста - 4 агента
5 Възраждане - 3 агента
7 Атака - 3 агента
10 Българска прогресивна линия - 3 агента
29 Има такъв народ - 3 агента
14 Българско национално обединение - 2 агента
18 Изправи се! Мутри вън! - 2 агента
30 Пряка демокрация - 2 агента
ГРУПА 2 - С ЕДИН АГЕНТ ИЛИ ДОНОСНИК:
2 Ние, гражданите
8 КОД
15 Нация
16 МИР
20 Движение на непартийните кандидати
21 Републиканци за България
25 Партия на зелените
28 ГЕРБ-СДС
ГРУПА 3 - ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ, КОИТО НЯМАТ АГЕНТ ИЛИ ДОНОСНИК В ЛИСТИТЕ СИ:
3 Български национален съюз
11 Демократична България
19 Глас народен
22 ПП Правото
23 Благоденствие-Обединение-Градивност
26 Общество за нова България
27 Български съюз за директна демокрация
Както се вижда, има и още тъжни неща. С изключение на Демократична България, всички останали партии и коалиции, които според социологическите изследвания имат реални шансове да влязат в следващия парламент, имат агенти и доносници на ДС в листите си. А концентрацията на агенти в БСП, ДПС и партиите, които по-рано бяха заедно в коалицията Обединени партиоти, изглежда потресаваща.
Такава е политическата реалност в България в началото на 20-те години на 21 век. Дали сме в състояние да я променим, ще разберем след две седмици.
Фейсбук
Колаж : "Под лупа"