Така се оспорват избори в бананова република, не в САЩ

Бившият президент на САЩ Джордж Уокър Буш разпространи специално изявление след безредиците и щурмуването на Капитолия във Вашингтон от тълпа симпатизанти на Доналд Тръмп.

С Лора гледаме сцените на хаос в центъра на нашето управление, объркани и не вярвайки на очите си. От такава гледка ти се гади и ти се къса сърцето. Така се оспорват изборните резултати в бананова република, не в нашата демократична република.

Отвратен съм от безотговорното поведение на някои наши политически лидери след изборите и от липсата на всякакво уважение днес към нашите институции, традиции и органите на реда.

Насилственото нападение срещу Капитолия и прекъсването на определеното в Конституцията събиране на Конгреса е дело на хора, чийто страсти бяха раздухани от фалшификации и даването на фалшиви надежди.

Бунтът може да нанесе тежки щети на нашата нация и на репутацията ни. В САЩ е фундаментален дълг на всеки гражданин да подкрепя върховенството на закона.

На разочарованите от резултата от изборите казвам: Страната ни е по-важна от моментната политика. Нека представителите, избрани от народа, да изпълнят дълга си и да представят нашите гласове мирно и в безопасност.

Бог да продължи да благославя Америка!

Коментар"Под лупа" : Прочетете статията на Уикипедия и ще разберете кой създава подбни бананови републики и бананова демокрация :

„Бананова република“ е ироничен израз, описващ политически нестабилна държава [1], зависима от ограничено земеделие (напр. банани), управлявана от малка, самоопределила се и самозвана, богата и корумпирана политическо-икономическа клика [2].

Произход на наименованието

За пръв път, изразът Бананова република е употребен от О. Хенри, във фейлетон, отнасящ се за Хондурас[3][4]. По онова време (края на XIX – началото на XX век), Обединената плодова компания (на английскиUnited Fruit Company) и Стандартната плодова компания (на английскиStandart Fruit Company) контролират голяма част от ключовия за страната износ на банани, както и съпътстващите дейности, като железниците. United Fruit е наричана „Октоподът“ заради желанието си да се включва, понякога силово, в политиката. Сам Земюран, американски бизнесмен, който 22 години ще купи компанията след враждебно предложение за покупка, наема гангстери от Ню Орлеанс, за подготовката на държавен преврат в Хондурас, с цел новата компания на Земюран, Кюамер Фрют, да получи привилегии от правителството[5]. Четиридесет години по-късно, Обединената плодна компания убеждава администрациите на Труман и Айзенхауер, че правителството на полк. Арбенз, в Гватемала, е тайно про-съветско. По-късно, правителството е свалено, след операция, ръководена от ЦРУ[6][7].

Модерно използване

В съвременния език, изразът често се използва, когато се критикува определена политика, като образът на „Банановата република“ трябва да служи за плашило на политиците, например в САЩ[8], Ирландия[9], България[10][11]. - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2...