Такъв популист се спира с мълчание и с изолация

Веселин Желев, журналист

Костадин Костадинов днес пак спечели. Той направи скандал в БТА и медиите пищно го отразиха.

Чрез възмутените им дописки посланията Костадинови стигнаха там, където иначе никога не биха били чути.

Лидерът на „Възраждане“ не прави шоуто си за тези, които никога не биха гласували за него. Те не го интересуват.

Той го прави за твърдите си привърженици и за онези разочаровани от всичко и всички чужди избиратели, които се чудят дали пък да не му дадат гласа си на следващите избори.

А те могат да бъдат съвсем скоро.

Следователно, отразявайки подробно путинистките послания на Костадинов (например за обявяване на някои медии за чуждестранни агенти) българските свободни и плуралистични медии, може би несъзнателно и със сигурност съвсем безплатно участват в неговата перманентна предизборна кампания. Кампания на политик, който не крие намерението си да им отнеме свободата с инструменти, вече изпитани в страни като Русия и Унгария.

Нищо чудно при скорошен парламентарен вот „Възраждане“ да утрои резултата си, който досега само удвои. С любезното съдействие на възмутените от него медии.

Такъв популист не се спира с участие в скандалите му и с гръмогласна и праведна критика. Те само увеличават неговата видимост и подхранват разказа му. Той се храни от скандала и колкото повече опоненти вкара в него, колкото повече шум вдигне, толкова по-добре.

Такъв популист се спира с мълчание и с изолация. Но за това трябва зрелост. Включително медийна. Имаме да зреем, колеги.