Те чугунените тикви още си живеят с комунистическата митология, но защо все още им се позволява да пишат отявлени лъжи?

Biliana Ambareva

Чета днес в една комунистическа група възторжени слова за "всенародното антифашиско въстание" на 9-ти Септемри и дълбоко се замислих относно някои факти. Те чугунените тикви още си живеят с комунистическата митология, но защо все още им се позволява да пишат отявлени лъжи? Имам 3 учебника по история писани в различни периоди преди 1989г. 45 години учихме, че на 9-ти Септември е избухнало "антифашистко въстание", но в НИТО ЕДИН от тези учебници не се споменават подробностите около това въстание. За всяко едно от въстанията в българската история има хронология и подробности - кога избухва, къде избухва, както и бойните действия в различни райони. За "всенародното деветосептемврийско антифашистко въстание" НЯМА такава информация, в НИТО ЕДИН СОЦ УЧЕБНИК! Потърсих в Уикипедия - нищо, търсих на страницата на официоза, вестник "Дума", но и там ударих на камък. Потърсих и на страницата на БКП, не БСП, а БКП, където се споменава, че 9-ТИ СЕПТЕМВРИ 1944 Г. – ЕДНА ОТ НАЙ-СЛАВНИТЕ ДАТИ В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ. Другарите цитират "вожда" Г. Димитров: „Деветосептемврийското народно антифашистко въстание представлява дълбок прелом в развитието на нашата страна. Съчетанието на народното въстание на 9-ти септември 1944 г. с победоносното шествие на Съветската армия на Балканите не само осигури победата на въстанието, но му придаде голяма сила и размах. Набираните в течение на две десетилетия омраза към фашизма и решимост на трудещите се маси за разправа с него избликнаха неудържимо и пометоха с един замах фашисткия режим.” Историята започва и свършва с това, че на 26 август 1944 г ЦК на БРП издава Окръжно №4 с което призовава за „въоръжено въстание и всенародна борба“. Според "вожда и учителя на българския народ" и соц учебниците това въстание 100% се е състояло, обаче няма НИКАКВА информация за него.
Къде първо и в коя част на България избухва това "неудържимо" въстание?
Кои градове се присъединяват в последствие?
С кого воюват въстанниците?
Като се има предвид, "силата и размаха", с които е постигната тази победа колко са загиналите?
Кои са имената на някои от героите загинали в това въстание?
След като "съветската армия на Балканите не само осигурила победата на въстанието, но му придала и голяма сила и размах, участвала ли е в боевете? Щото в соц учебниците пишеше, че влязла в България "без пушка да пукне"?
Защо в учебниците по история тази информация липсва? Има "неудържимо" избухнало въстание, което се води със "силата и размах", но няма подробности за мястото, боевете, с кой са се сражавали въстанниците и броя на загиналите. Няма и барем един загинал герой в това стихийно въстание, чието име да се споменава, като загинал във "всенародното" въстание.
На снимката другаря "Янко" се ръкува c партизаните на отряда "Чавдар" на 11-ти Септември след тежките боеве във "великото всенародно въстание".
 
Фейсбук