Тръмп изравни Путин по показателя “дискредитирай максимално държавата си пред света”

Иво Инджев

САЩ преживяха вчера на 6 януари 2021-та най-големия си кошмар от 11 септември 2001 година. Този път атентатът не беше извършен от мюсюлмански, а от американски фундаменталисти, нападнали и превзели цитаделата на американската демокрация Капитолия. 

Разликата не е само във вътрешния характер на нападението. Тя е във факта, че организаторът му е самият действащ президент Доналд Тръмп, който насъска в своя реч своите поддръжници да проявят сила. И те я проявиха в буквалния смисъл, преодолявайки слисаната охрана на емблематичната сграда на Капитолия.

Резултатът е 4 жертви, най-голяма от които е самата репутация на американската демокрация. Още в първите отзиви на страни от т.н. трети свят, като Египет, се долавя зле прикритото злорадство от това, че САЩ се опитват да изнасят демокрация, а демонстрират нейното незачитане.  

В Русия, където депутатите от управляващата партия на Путин пиха шампанско в чест на победата на Тръмп на изборите през 2016 година, злорадството от онова, което той сътвори на изпроводяк, прераства сега в парадоксален по своята антилогика (нали Тръмп беше достоен за руското депутатско шампанско!) триумф. 

“САЩ вече не са са образец за демокрация”, ликува в заглавие пропагандния рупор на властта Спутник. 

https://lv.sputniknews.ru/world/20210107/14973227/SShA-bolshe-ne-obrazets-demokratii-kak-storonniki-Trampa-shturmovali-Kapitoliy.html

Вероятно никога няма да узнаем как точно Путин си е осигурил пълната липса на персонална критика от страна Тръмп,  който иначе стана световен шампион по раздаване на обиди и квалификации срещу чужди лидери в своята тежка категория като водач на голяма държава. Но че Тръмп догони Путин по още един показател, това е ясно и без да имаме неговите самопризнания.

През 2020 година Путин и Тръмп “ръка за ръка” отхвърляха заплахата за техните две държави в началната фаза на световната пандемия от китайския грип. После се оказа, че Русия и САЩ са сред най-пострадалите от нея.

Сега Тръмп изравни “по точки” Путин и в състезанието между тях кой ще навреди повече на репутацията на своята държава в чужбина. 

Ако в тази грозна картина има нещо положително, то е в ефекта на имунизацията : мога да се обзаложа, че американските власти при никакви обстоятелства няма да допуснат повече тълпа от екстремисти да превземе храма на американската демокрация. 

И още нещо: привържениците на Тръмп в САЩ, които все пак имат собствени глави на раменете си и не разсъждават по внушение на кратките виртуални подстрекателства на низвергнатия на изборите и в морален план действащ президент, би трябвало да изтрезнеят.

Фанатиците между тях вероятно ще си умрат с радостния спомен за опозорения Капитолий, но отливът от тази деструктивна еуфория сред умерените избиратели на Тръмп може да изиграе ролята на ваксинацията срещу тръмпоманията, за която стана дума по-горе.

Колкото до нашенските измерения на тръмпофилията, то те се преплитат с русофилията. Ако от Кремъл дадат сигнал за траур във връзка с политическата кончина на техния избраник, тукашните протежета на Москва ще скърбят.

Ако ли пък руското началство реши обратното – че е време да  се празнува дискредитирането на американската демокрация с ръцете на московския “кучи син” в Америка, вдигнати заканително в юмрук, значи и нашенските тръмпофили ще отворят пак шампанското.