Тръмп като насочи привържениците си към Конгреса подари такъв пропаганден удар за Русия и Китай, какъвто и най-успешните им агенти не можеха да си мечтаят да направят.

Ilian Vasilev

 

Знаете кой е Марко Рубио. Републиканец сенатор от Флорида. Подкрепящ Тръмп до скоро. Абсолютно прав е - като гледат какво става във Вашингтон потриват ръце от задоволство в Пекин и Москва, като пропагандата им ще твърди, че Америка е в упадък.
Прав е. Тръмп - мисия изпълнена.
Много хора продължават да твърдят, че са го излъгали, че не е имал пред вид това, че е голям противник на Путин и Си Дзин Пин.
Първо, като няма правилна преценка за ситуацията, значи не става за президент. Грешните преценки са края на пътя от добрите намерения до чудовищните резултати.
Второ, това което стори Тръмп като насочи привържениците си към Конгреса за да cheer-ват несъгласните с него републиканци и вицепрезидент е негово решение, което подари такъв пропаганден удар за Русия и Китай, какъвто и най-успешните им агенти не можеха да си мечтаят да направят. И каквото е да говори е бил длъжен да предвиди последствията. Не става с, ама аз не исках.
Америка е унизена от този самозабравил се тип.
Но знаете ли къде е основанието за оптимизъм и вярата на американците?
Назначените от него съдии във Върховния съд, назначените или посочените от него губернатори, сенатори, членове на Камарата, прокурори, държавни секретари, съдии - те го спряха с решенията си да подкрепят не него, а Конституцията и Америка.
За това и дори с излязъл от релси президент - САЩ са сигурно място. Институциите на демокрацията им са железни.
И в най-слабите си моменти, дори атакувана отвътре, американската демокрация е по-силна от българската, защото у нас аналозите на посочените по-горе висши държавни служители в различните клонове на властта - прокурори, депутати, съдии, министри и сие - с много малки изключения, всеки ден предават Конституцията и България, загрижени за осигуряване на материалните си интереси.
 
Фейсбук