Турски холдинг се интересува от „Летище София”

Кандидатът за концесия на аеропорта е „Лимак холдинг”

Турският холдинг „Лимак” обяви интереса си към летище София като част от политиката си за разширяване към Източна Европа и Африка, съобщи Ройтерс.

Агенцията цитира Ебру Йоздемир, отговаряща за инвестициите на „Лимак”, която в сряда заявява, че „има процес за приватизация на „Летище София” и се интересуваме от него като офертите ще се събират през есента”.

Процедурата всъщност е за концесиониране на летището за 35 години срещу поне 1.2 млрд. лв., от които веднага трябва да се внесат 550 млн. лв. еднократна такса, която ще отиде за дълговете на държавните железници.

Оферти се събират до 20 октомври и ще се отворят на следващия ден.

Преди обявяването на процедурата за отдаване на аеропорта на частно управление транспортният министър Ивайло Московски обяви, че към концесията са проявили интерес операторите на летищата в Мюнхен, Франкфурт, Цюрих, Ванси, Лион, Дъблин, както и инвестиционният фонд зад лондонското летище „Хийтроу”.

„Катарците и китайците също заявиха интерес, от Турция има”, посочи тогава Московски.

Оздемир заявява, че компанията „се оглежда” за летища в Източна Европа.

„Има нови възможности в Африка”, казва още тя и допълва, че мисли, че „ние можем да правим летища навсякъде по света”.

Ройтерс припомня, че „Лимак холдинг”, който работи в областта на строителството, енергетиката и туризма спечели през миналата година търг за 4.34 млрд. долара за построяването на терминал на международно летище в Кувейт.

От 2008 г. е концесионер на истанбулското „Сабиха Гьокчен”, а в момента е един от строителите на магистрална връзка с предстоящия да се открие официално на 26 август трети мост над Босфора

През април „Лимак” спечели правото да довърши строежа и да управлява за 25 години летище в Сенегал.

BIG5.BG