Турция и Гърция си спрятат въздушен бой

Турски самолети са нарушили няколко пъти гръцкото въздушно пространство в района на Лесбос и Хиос

Пет нарушения на гръцкото въздушно пространство от въоръжени турски бойни самолети са били регистрирани само за ден в района на островите Хиос и Лесбос, в Егейско море, предава електронното издание на гръцкия вестник "Прототема".

Според изданието при последното нарушение, турските "Ф-16" са били придружени от боен хеликоптер, а след своевременната реакция на гръцките военновъздушни сили, се е стигнало до имитация на въздушен бой.

Въоръжението на ВВС на Гърция включва определен брой бойни самолети от типа F-16C/D block 30,40,50 и 52+, Mirage 2000 и 2000-5.

Два изтребителя F-16 на гръцките ВВС държаха на мушка турски F-16 над Егейско море, съобщи Генералния щаб на Турция. "Турският боен самолет провежда тренировъчен полет над неутрални води на Егейско море. По време на тази мисия два самолета на военновъздушните сили на Гърция започнаха да ни преследват и го държаха като мишена на радара в продължение на 3 минути и 40 секунди”, обявиха от Генералния щаб на Турция. Турция не признава въздушното пространство над гръцките острови, което многократно е водело до инциденти с нахлуването на Анкара в чуждо пространство.

"Под лупа"