Турция официално обвини мрежата на Гюлен за убийството на руския посланик

Говорител на Белия дом призовал да се изчакат резултатите от разследването, започнато от Турция и Русия, и да не се правят прибързани заключения

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви пред американския си колега Джон Кери, че мрежата на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад убийството на руския посланик в Анкара, съобщи Анадолската агенция, цитирана от Франс прес. 

"Турция и Русия знаят, че зад нападението срещу посланика на Русия в Анкара Андрей Карлов стои ФЕТО", заявил Чавушоглу в телефонен разговор с Кери. 

Коментирайки това твърдение, говорителят на Държавният департамент Джон Кърби заяви, че американските власти не знаят дали зад убийството на Карлов стоят привърженици на Гюлен, когото Анкара смята за организатор на опита за военен преврат в Турция през юли. 

Кърби призовал да се изчакат резултатите от разследването, започнато от Турция и Русия, и да не се правят прибързани заключения. 

Кери изразил безпокойство във връзка с "някои изявления на Турция относно американска намеса или подкрепа, било то мълчалива или друга, за това неописуемо убийство вчера, поради присъствието на Гюлен тук в Съединените щати". 

"Подобни твърдения са абсурдни и нелепи", изтъкнал говорителят на Държавния департамент, цитиран от Асошиейтед прес.

http://www.faktor.bg/