Търговията с гласове - новата арена за битка между Рашков, Борисов и Гешев

Интервюто с критики към прокуратурата на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков доведе първо до съобщение от прокуратурата колко случая на купуване на гласове се разследват, а след това и до декларация в защита на независимостта й.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/07/05/4229060_turgoviiata_s_glasove...

Ина Друмева

Няколко изявления на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, в които той отправя критики към работата на прокуратурата и разказва за търговия с гласове, стана повод за реакция от страна на ръководството на прокуратурата - първо с данни колко досъдебни производства се разследват за изборни нарушения, а след това и с декларация на ръководството за защита на независимостта на прокуратурата.

 

Няколко дни преди предстоящите парламентарни избори на 11 юли и навръх професионалния празник на полицията и 142-годишнината от създаването на ведомството, Рашков отново влезе в поредния задочен дебат както с главния прокурор Иван Гешев, така и с бившия премиер Бойко Борисов, след като обяви, че от името на ГЕРБ са купувани гласове в Пловдив и отправи серия от критики както към Борисов, така и към Гешев.

 

Рашков: Борисов "раздаваше" бюджетни средства все едно са лични

 

В края на миналата седмица бившият министър-председател поздрави служителите на МВР, а тази сутрин в интервю пред БНР Рашков отбеляза, че не може Борисов да дава оценки.

"Не може Борисов да дава оценки, още повече че той е завършил съвършено друга специалност, че сега едва ли не все едно се работи по милиционерски, и то след 30 години изминали в преход по пътя към демократичното развитие, че сега сме се върнали да работим така, както е работено до 1989 г., нищо общо няма с това с действителността", подчерта Рашков.

 

Изборните нарушения и опитите за купуване на гласове е тема, която през последните дни не бе подмината и от самия Борисов. С включване на живо той иронизира акция на МВР в Столипиново, при която са били иззети 11 стъклени дамаджани с течност с миризма на алкохол, 50 чифта маратонки, както и пари.

 

От Рибарица Борисов коментира акцията срещу търговията с вот: "Нe cтe ce уплaшили, a? Кaтo глeдaм - никaк. Вижтe кaкви aкции прaвят - c дъх нa aлкoхoл. Нaмeрили дaмaджaни. Aмa кaквo дa нaмeри Бoйкo Рaшкoв. Тoй e кaтo мeчкa-cтръвницa. Aкo зaрoвитe гoрe eднa дaмaджaнa, щe я нaмeри и нeя. Нe иcкaт дa имaт oпoнeнти, зaтoвa плaшaт. Тaкa e билo и прeди, тaкa e и ceгa", заяви Борисов.

 

По-късно в предаването "Лице в лице" по БТВ служебният министър продължи с критиките към бившия премиер.

"Борисов бил дал пари да увеличи заплатите, дал бил пари за пенсиите. Той не даваше нито тогава, нито сега собствени пари, но демонстрира, че разполага с държавни средства като със собствени. Това е единственият политик, който си позволява по такъв начин да раздава бюджетни средства, включително и от прозореца на т.нар. джипка".

"Политическото право да гласуваш по убеждение се превърна в стока, което е отвратително, Това може да се определи като политическа корупция", заяви в предаването "Лице в лице" Бойко Рашков.

 

 

По думите му, разкритията срещу търговията с вот са ежедневие, а най-впечатляващия случай е в Хасково, където полицията е открила списък с 28 хил. български избиратели, а данните сочат, че са били използвани на предходните избори срещу заплащане и че са били подготвяни за използване и за предстоящите на 11 юли. "Това може би може да се нарече бедствие", обобщи Рашков. В ефира на БТВ министърът уточни, че не само ГЕРБ са купували гласове, но и други партии, без да назове кои.

 

Прокуратурата се защити с декларация срещу думите на министъра

 

И в момента Бойко Борисов управлява прокуратурата, налагат се радикални промени в нея, защото в два последователни мандата на главни прокурори тя е превърната в политически придатък, заяви в интервю пред БНР Рашков.

 

"Тя е част от политическата власт, такова нещо в нашата Конституция няма. Налагат се реформи", подчерта министърът и критикувайки Борисов за пореден път показа недоволството си и от ръководството на държавното обвинение в лицето на главния прокурор Иван Гешев, с което отдавна демонстрира, че не се разбира.

 

Рашков е убеден, че трябва да се предприемат незабавни кадрови мерки по отношение на редица прокурори, които са допуснали нарушение на закона, които са уронили престижа на съдебната власт и те трябва да бъдат отстранени от ВСС, който вече няколко години "безучастно гледа какво става в прокуратурата и не изпълнява ролята си на висш орган на съдебната власт".

 

Прокуратурата не закъсня с две реакции в рамките на няколко минути - първо със статистика за досъдебните производства, образувани за престъпления, свързани с изборните права, а след това и с декларация. "В прокуратурите на територията на страната към 10 часа на 05 юли 2021 г. са образувани 171 преписки по постъпили сигнали от граждани, ДАНС и органите на МВР, съдържащи данни за нарушение на политическите права на гражданите", отчетоха от държавното обвинение след интервюто на Рашков пред БНР.

 

В съобщението се посочва и че са образувани общо 20 досъдебни производства - за предлагане на имотна облага с цел склоняване да се упражни избирателното право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.

 

От прокуратурата уточняват и че за изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.

 

Само няколко минути по-късно ръководството на прокуратурата излезе и с декларация, от която се разбира, че критиките на Рашков са били разпознати и разчетени като "опит за засягане на независимостта с цел уронване на престижа на съдебната власт и нарушаване на принципа за върховенство на правото". Прокуратурата не пропусна да спомене и че "декларира воля за професионално и ефективно взаимодействие с всички органи и институции, имащи отношение към противодействие и разкриване на престъпления с цел защита правата на гражданите".

 

Така от държавното обвинение припомниха с упрек, че Рашков е отказал МВР да се включи в междуведомственото звено с участието на отговорните институции за борба с търговията с гласове.

 

В интервю в ефира на БТВ Рашков отговори на ръководената от Гешев институция:

"Не смятам, че трябва да бъдат обвързвани действията и дейността на МВР с прокуратурата, все едно сключваме сделка, защото ние сме държавни органи, между които не трябва да има подобни търговски отношения. Достатъчно е да се спазват нормите в НПК - всички тези отношения са уредени там. Тези служители са задължени да изпълняват онова, което е възложила прокуратурата. Какво повече трябва?", заяви Рашков.

Служебният министър посочи и че прокуратурата в България е като прокуратурата на Андрей Вишински (Генерален прокурор на сталиновите процеси - бел. ред.) и отново напомни, че предстои Висшия съдебен съвет да бъде сезиран за дейността на главния прокурор Иван Гешев за уронване престижа на съдебната власт.

 

 

Защо Рашков смята, че Борисов управлява прокуратурата и какви сигнали за търговия с гласове разследва МВР - четете тук