Убиецът на руския посланик охранявал посолството в Анкара

Убиецът на руския посланик Андрей Карлов е охранявал сградата на руската дипломатическа мисия в Анкара по време на протести заради руските бомбардировки в Алепо, Сирия, съобщи турската телевизия НТВ. 62-годишният дипломат беше разстрелян вчера по време на реч за откриване на фотоизложба в Центъра за съвременно изкуство в турската столица. Това е първото убийство на посланик в Турция и четвъртото в историята на руската дипломация.

Цялото семейство на 22-годишния Мевлют Мерт Алтънташ е арестувано, а самият той беше ликвидиран след престрелка. „Хюриет“ изтъква, че Алтънташ внимателно е планирал атентата – взел си е почивен ден и е наел стая в хотел в близост до местопрестъплението. Той преминал през охраната на събитието, показвайки полицейската си карта. Освен това би могъл спокойно да бъде един от охраната, макар че турски медии съобщават, че е бил уволнен по подозрения за връзки със заговорниците на Фетуллах Гюлен, главният обвиняем за проваления преврат.

В момента надеждите за ефективност, професионализъм и безпристрастност са възложени на следователите и турските разузнавателни служби, както и на факта, че те наистина ще търсят онези, които са сложили пистолета в ръката на Алтънташ, а не прехвърлят всичко на вездесъщия Гюлен, коментира Lenta.ru.

Мевлют Мерт Алтънташ

Световни лидери и висши дипломати единодушно осъдиха престъплението и изразиха своите съболезнования на семейството на починалия. „Атаката към дипломат не може да бъде оправдана… Надяваме се, че извършителите ще бъдат изправени пред съда“, казва говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дужарик.

„Осъждаме този акт на насилие, откъдето и да идва, в своите мисли и молитви сме със семейството на посланика“, заяви говорителят на Белия дом Джон Кърби. Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини изрази съболезнования на руския външен министър Сергей Лавров за случилото се.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг написа: „Осъждам убийството на руския посланик в Турция. Моите съболезнования на семейството му и на руския народ. Няма оправдание за такъв отвратителен акт“. Държавният секретар на САЩ Джон Кери вече предложи помощ на руския си колега при разследването на атентата. За сътрудничество се договориха в телефонен разговор и президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Тайип Ердоган.

И според турското издание „Хюриет“ турските сили на реда носят отговорност за атентата, който хвърля петно върху Турция.

В коментар по темата убитият Андрей Карлов е описан като представител на старата школа, дипломат от времената на Студената война, който е бил първи дипломат и в Северна Корея. Изтъква се приносът му в затопляне на руско-турските отношения, известно време замразени след свалянето на руския изтребител от Турция в края на ноември м.г.

Дори и в най-лошите времена на кризата в отношенияат, Карлов не изгуби спокойствие, пише авторът на коментара Мурат Йеткин, който лично е познавал посланика. Йеткин припомня последните думи от речта му, преди да бъде прострелян: „… винаги е лесно да разрушиш, но е трудно да построиш…“.

Според турския журналист, преди да започне да стреля, нападателят е крещял лозунги за убитите в Алепо деца заради Русия – на турски и развален арабски език, и казал: „Нито ти, нито аз ще излезем живи оттук“.

След това полицията незабавно обгражда Центъра за изкуство и култура в кметство Чанкая и евакуира цивилните. Районът се смята за едно от най-сигурните места в Турция – в радиус от 50 метра се намират посолствата на САЩ, Германия и Австрия, Камарата на индустриалците в Анкара, Агенцията за регулиране и надзор на банките, офисът на Главния прокурор и Руската търговска палата. Наблизо е булевард „Ататюрк“, където премиерът на Турция минава, понякога няколко пъти на ден.

Но ако имате полицейски бадж, като младия Алтънташ, няма проблем да преминете през тази добре охранявана зона. Появиха се твърдения, че той може би е бил член на тайната мрежа на живеещия в САЩ проповедник Фетуллах Гюлен, обвинен за организатор на опита за преврат на 15 юли, но тогава как, за Бога, се е спасил от масовите уволнения, които го последваха? (Появиха се и твърдения, че е бил уволнен от службите, което явно не отговаря на истината. Бел. на Ureport.bg.)

Путин и Ердоган направиха съвместно изявление, според което атаката е в момент, в който двете страни подобряват отношенията си. В Москва имаше насрочена среща между външните министри на Русия, Иран и Турция. По-късно руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Русия, Иран и Турция са готови да гарантират бъдещо спораумение между сирийското правителство и опозицията, след като стотици напуснаха последния контролиран от бунтовниците квартал в източно Алепо.

„Убийството на Карлов не само показва до каква степен е стигнало нивото на тероризъм в Турция, но най-вероятно ще има последствия и в международните отношения на Турция и в политическите баланси в Близкия изток, особено ако извършителите не бъзат разкрити – колкото по-скоро, толкова по-добре – и приети от руската страна.

„Турция не успя да защити живота на един дипломат, което е нейна отговорност. Карлов е първият посланик, убит в Турция. Това е срам за Турция. Отговорност на правителството е да свали това бреме от плещите на Турция и турския народ“, завършва коментарът в „Хюриет“.

http://ureport.bg/