Удрят и Прокопиев по метода Ходорковски - те знаят, че не могат да го осъдят нито в български съд, още по-малко в европейски. Но изпращат послание до българския бизнес - ако искате да не бъдете на негово място - не финансирайте свободни медии, партии

Ilian Vassilev

За съжаление у нас твърде малко се следят събията, които оформят политическия релеф на съвременна Русия, а присъдата на Улюкяев е едно от тях. Битка с полигарсите /политически олигарх като Пеевски/ на Путин винаги завършва зле за бития.
Улюкяев беше наказан не за взятката, която е подхвърлена и при всичси случаи е "дребна риба" за мащабите на корупцията в Русия, а за лошия пример. Но този анализ не покрива конкретната причина - а това е сделката с Роснефт. 
За да разберете какво става у нас и какви са тенденции в мислене и действия на властите - трябва да разбирате как работи модела в Русия. У нас той е трансплантиран. Не е толкова явен и заради нуждата е евродегизиран, но си е също толкова груб, авторитарен и арогантен като демонстрация на власт, както и в Русия.
Вижте какво стана с тоталния контрол върху медиите - това е едно към едно копирано от Русия. Вие можете да има демокрация, либерални предавания, но само в периферията, в каналите и в социалните мрежи. КОЙ? го интересува "враговете" да нямат достъп до централните канали и медии, до публични средства и ресурс, и най-вече техните фирми и източници на препитание да бъдат ограничени, контролирани и подчинени, така че накрая да отидат с шапка в ръка да просят милост от Кой?
Както виждате Улюкяев не го убиват в затвора както Магнитски, напротив, трябва им жив за назидание.
За това удрят и Прокопиев по метода Ходорковски - те знаят, че не могат да го осъдят нито в български съд, още по-малко в европейски. Но изпращат послание до българския бизнес - ако искате да не бъдете на негово място - не финансирайте свободни медии, партии и политици. Правете бизнес, но не такъв, който да генерира твърде много пари и да Ви направи финансово независим мощен, за да не зависите от нас.
В следващата фаза на проекта на Кой? ще се опитат да подчинят и всички най-големи финансови потоци в страната, включително в сферата на енергетиката, природния газ и пазара на горивата. Отдавна са готови да ударят Овергаз, дори местните лордове на пазара на горивата, но още маневрират за да си осигурят или подкрепа или мълчаливо съгласие от Москва и като минимум неутралност от Брюксел и Вашингтон.

Виж още : http://www.rosbalt.ru/blogs/2017/12/15/1668885.html

Фейсбук