Украинците са разделени относно НАТО: резултати от анкетата

https://telegraf.com.ua/ukr/ukraina/2022-03-20/5699989-ukraintsy-razdeli...

Подкрепата на НАТО в Украйна намалява

Курсът на Украйна за членство в НАТО е дефиниран на законодателно ниво, но почти половината украинци не подкрепят тази идея, особено след като Алиансът отказа да затвори небето над страната ни поради риск от пряка конфронтация с Русия .

Мненията на украинците за това бяха проучени от аналитичната група "Рейтинг".

Според допитване, проведено на 18 март, 44% от украинците смятат, че Украйна трябва да се присъедини към НАТО, а 42% - Украйна трябва да продължи да си сътрудничи с НАТО, но не и да стане член на Алианса. Струва си да се отбележи, че сътрудничеството с Алианса извън членството подкрепя повече хора, отколкото преди войната. Причината за това увеличение беше, че онези, които по-рано казаха, че няма нужда от сътрудничество с НАТО, промениха мнението си.

Най-много привърженици на членството в НАТО са в западните и централните региони, а в южните и източните са по-поддръжници на сътрудничеството извън съюза.

Трябва да се отбележи, че създаването на военно-политически съюз, състоящ се от Украйна, Полша и Великобритания, получи голяма подкрепа сред украинския народ. Процентът на поддръжниците нараства от 61% (през януари) на 85%. Подкрепата за такъв съюз е с 13% по-висока от подкрепата за интеграцията на Украйна в НАТО (72%).

Трябва също да се отбележи, че наскоро бившият министър на отбраната Анатолий Гриценко и някои видни лидери на общественото мнение започнаха да критикуват властите за готовността им да се откажат от конституционния курс на НАТО в преговорите с Русия.

Руската страна също многократно е говорила за готовността на Киев да обсъди своя неутрален статут, пише западната преса, а вчера за подобни отстъпки намекна и председателят на парламента Руслан Стефанчук.

 .