Украинците си върнаха Харков

Руските войски се изтеглят от района около Харков - вторият по големина град в Украйна. Според информацията на украинските власти армията на Кремъл е претърпяла неуспехи на бойното поле. Журналисти на Ройтерс потвърдиха, че Украйна сега контролира територия, простираща се до бреговете на река Сиверски Донец, на около 40 км (25 мили) източно от Харков.

Длъжностни лица казват, че Кремъл вероятно ще пренасочи войските си на югоизток, където се твърди, че укрепва силите си в Изюм, град, който превзе миналия месец, пишат от "The New York Times". Изюм, на около два часа югоизточно от Харков, се превърна в важен оперативен център за Русия. 

 

Междувременно от агенция “Ройтерс” съобщиха, че плаващ мост в района на Донбас е бил унищожен от украинската армия, докато силите на Кремъл са се опитвали да го прекосят. Това показват кадри от видео, разпространено от Киев. Запален е руски военен кораб в Черно море като от снимки е видно, че той е бил унищожен и е потънал. 

 

Кадри, публикувани от командването на ВДВ на Украйна, изглежда показват няколко изгорени военни превозни средства и части от мост, частично потопени в реката. Изображенията показват много повече повредени или изоставени превозни средства, включително танкове, в гората и по пътя, водещ към гората.

 

По информация на Министерството на отбраната на Украйна изображенията предполагат, че Русия е загубила бронирани маневри от поне една тактическа група на батальона и понтонното мостово оборудване, разгънато при преминаване на р. Сиверски Донецк, западно от Северодонецк. 

Украинците си върнаха Харков (frognews.bg)