Украйна: Най-малко 18 загинали цивилни в Одеска област

Най-малко 18 души са загинали при руски ракетни удари по две жилищни сгради в Одеска област, съобщават от Киев. Нападението идва няколко дни след атаката срещу търговски център в град Кременчук.

Най-малко 18 са жертвите на руски ракетен удар по две жилищни сгради в района на Одеса, съобщават украинските власти. Първоначалната информация беше за 14 загинали и 30 ранени в 9-етажен жилищен блок, който се намира на около 80 километра от пристанищния град Одеса. По-късно бяха обявени и трите други жертви след удар и по втора жилищна сграда.

 

Говорителят на Одеската регионална администрация Серхий Брачук съобщи, че ракетата, която е ударила жилищния блок е била изстреляна от самолет, прелетял над Черно море. По информация на спасителните служби, работещи на място след атаката, втората ракета, която е ударила другата сграда, е дошла от същия изтребител.

Украински източници съобщават и, че сградите са частично разрушени след удара. По последна информация сред ранените има и три деца.

Отново цивилни жертви

Най-малко 18 души бяха убити приракетен удар по търговски център в украинския град Кременчук по-рано тази седмица. Руският президент Владимир Путин отрече руската армия да носи отговорността за това нападение.

Атаката по двете жилищни сгради в Одеския регион беше извършена непосредствено след като руските военни се оттеглиха от Змийския остров в Черно море. Киев отбеляза това като важна военна победа за Украйна.

Украинските войски са заплашени от обкръжение

Украинските военни в град Лисичанск твърдят, че са под сериозна заплаха от обкръжаване. В момента се водят сражения за рафинерия, разположена на едва седем километра западно от града, съобщи генералният щаб.

Руските войски настъпват към града от юг, а боеве се водят и по западните граници на града. Руски медии съобщават, че рафинерията е напълно под контрола на въоръжените сили на Москва. Лисичанск е последният голям град в Луганска област, който все още е под украински контрол.

"Превъзходството на окупаторите в огневата мощ е изключително забележимо", заяви украинският президент Зеленски в ежедневното си видеообръщение за военната ситуация в страната.

https://www.dw.com/bg/%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%...