'Файненшъл таймс': ЕС спира издаването на визи за руснаци

Европейският съюз планира следващата седмица да прекрати споразумението за облекчен визов режим, пише "Файненшъл таймс".

Британският всекидневник отбелязва, че планът за замразяване на договора от 2007 г. ще направи сдобиването на документи за пътуване в Шенгенското пространство за свободно движение по-трудно и по-скъпо за руските граждани.

Според източници на изданието в Брюксел решението ще бъде взето от министрите на външните работи на страните от ЕС във вторник - първия ден от неформалната им среща в Прага, но ще бъде огласено в нейния край - в сряда, предава БТА.

"Неуместно е руски туристи да се разхождат нашите градове. (Европейският съюз) трябва да изпрати сигнал на населението на Русия, че "специалната военна операция" в Украйна е неприемлива", заявява един от източниците на "Файненшъл таймс".

В началото на тази седмица държавите от ЕС, граничещи с Русия, заплашиха да затворят едностранно границите си за руски туристи, ако не бъде взето такова решение на общоевропейско равнище.

 
 

Редица източноевропейски страни от съюза, като Чехия и Полша, спряха да издават туристически визи на руснаци малко след началото на войната на 24 февруари. Руснаци, които имат виза от дадена държава от съюза, обаче имат право да влизат във всички други страни от общността заради правилата за свободно движение, отбелязва Франс прес.

Искаме си руснаците: България няма да подкрепи спирането на визите за граждани на Русия

В четвъртък зам.-външният министър Костадин Коджабашев обяви, че България няма да подкрепи предложението на Чешкото председателство на Съвета на ЕС за спиране на визите за руски граждани за влизане на територията на ЕС.

В средата на месеца стана ясно, че следващият пакет от санкции ще бъде предложен от Чехия и ще включва пълна забрана за издаване на визи за всички руски граждани, влизащи на територията на ЕС. По-късно официално от Чешкото председателство предложиха прекратяване на споразумението на европейската общност и Руската федерация за улесняване на издаването на визи на европейски и руски граждани.

До момента в подкрепа на предложението се обявиха Дания, Литва и Естония. Финландия обяви, че ще намали с 80%-90% броя на шенгенските визи, издавани на руски туристи. Eстония също въведе ограничения, като премиерът Кая Калас бе по-крайна и заяви, че "посещението в Европа е привилегия, а не човешко право". Междувременно Чехия и Полша затегнаха визовия режим. Най-голям противник на предложението е Германия. Португалия също влезе в този лагер, от страната призоваха за санкции "срещу военната машина, а не срещу руския народ."

https://offnews.bg/sviat/fajnenshal-tajms-es-spira-izdavaneto-na-vizi-za...