Финансовата криза спаси Бургас от петролопровода

Финансовата криза спаси Бургас от петролопроводаПо средата на седмицата още в сутрешните новини се знаеше, че България се отказва от участието в проекта за петролопровод Бургас-Александруполис въпреки положителната екооценка ( ОВОС ). Начини за изграждането на тази застрашаваща екологията на Бургаският залив тръба имаше и затова е добра новината, че липсата на финансов ресурс наведе правителствената оценка към това благоприятно за няколко черноморски общини решение.

„Правителството реши България да се откаже от проекта за изграждане на петролопровода "Бургас-Александруполис", съобщи в сряда вицепремиерът Начини за изграждането на тази застрашаваща екологията на Бургаският залив тръба имаше и затова е добра новината, че липсата на финансов ресурс наведе правителствената оценка към това благоприятно за няколко черноморски общини решение.и министър на финансите Симеон Дянков. Причината е, че подписаното с Русия и Гърция споразумение за тръбата не може да се изпълни по договорения начин основно във финансовата си част, обясни той.

На заседанието на кабинета в сряда е решено също от бюджета да се отпуснат 12.8 млн. лв., за да изчисти страната ни дължимите си вноски към проектната компания "Трансболкан Пайплайн", в която държи 24.5 на сто. Мажоритарният пакет от 51 процента в дружеството е на руски консорциум, останалите са на гръцко обединение.“-МедиапулПравителството реши България да се откаже от проекта за изграждане на петролопровода "Бургас-Александруполис", съобщи в сряда вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Причината е, че подписаното с Русия и Гърция споразумение за тръбата не може да се изпълни по договорения начин основно във финансовата си част, обясни той.

На заседанието на кабинета в сряда е решено също от бюджета да се отпуснат 12.8 млн. лв., за да изчисти страната ни дължимите си вноски към проектната „Правителството реши България да се откаже от проекта за изграждане на петролопровода "Бургас-Александруполис", съобщи в сряда вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.компания "Трансболкан Пайплайн", в която държи 24.5 на сто. Мажоритарният пакет от 51 процента в дружеството е на руски консорциум, останалите са на гръцко обединение.

Малко повече информация и конкретика получихме по време на предварително планираната пресконференция посветена на проблемите свързани с изграждането на индустриално -логистичен парк в Бургас.

След въпросите за индустриалната зона заваляха въпроси свързани с решението на правителството за оттегляне на страната ни от проекта Бургас-Александруполис отправени към кмета Димитър Николов, макар че в залата присъстваше и зам.- министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов, който ще е част от екипа на новоизбрания президент Росен Плевнелиев.

Явно кметът на Бургас очакваше тези въпроси свързани с петропоровода и дори не изчака повторение на въпросите отправени от колеги от бургаските медии и заяви на водещата пресконференцията, г-жа  Славка Бозукова, която е главен редактор на всекидневника „Стандарт“ от 2006 г. до днес : „Нека аз направо да кажа, знам какъв е въпроса“.

След това той заяви: „Моят коментар е, че това решение е очаквано и необходимо. Аз като кмет и като гражданин на този град виждам, че днес имаме повод до празнуваме, затова че падна една заплаха, опасност, несигурност в екологичен план, която доведе до опасност в развитието на туризма и опасност в развитието на бизнеса на недвижимите имоти, опасност в бизнеса на рибарите, който е труден и колко много се оплакват рибарите от липса на риба и от сериозни проблеми и с количеството улов на риба. Този проект бе отказан защото нямаше категорично становище за преките финансови ползи за България, говоря за проекта Бургас-Александрополис, както и за преките ползи за град Бургас и за региона на Бургас.

В сравнение с големите опасности и риска от потенциална авария и потенциално замърсяване в последните месеци бях силно притеснен следейки отблизо процеса, защото знаете, че МОСВ допусна да се проведе ОВОС . Ние в Бургас бяхме предварително готови за публичното обсъждане на проекта и знаехме, че макар и да са привлечени всички добри специалисти, които добре познават всички европейски директиви и макар, че компанията се беше примирила, че ние няма да допуснем разтоварването да стане с плаващи буйове в центъра на залива бяха подготвили технически проект за разтоварване подобно на кейови места подобно на нефтеният терминал на Отманлий, който е вече в концесионна процедура и във владение на „Лукойл“, който спазва настоящите стандарти и аз се притеснявах, че спазвайки тези процедури имаше риск да няма сериозни аргументи да се отхвърли този проект.

Но сега искам да благодаря на специално на Министерски съвет и на премиерът, които направиха един подарък на бургазлии и направиха така, че да си отдъхнем, аз лично си отдъхнах, защото това е една сага повече от четири години...

Правителството пое сериозна отговорност в последствията, именно благодарение на националните интереси , за да се защитят регионалните интереси на жителите на град Бургас и на градовете около Бургаският залив, а така се защитават именно националните интереси.

Едни такива отговорни решения, трудни понякога в условия на криза за излизане от такива големи инфраструктурни бизнеспроекти са много важни, много отговорни и това показва, че имаме държава и имаме правителство.

Аз лично съм изключително доволен, защото по този начин се слага точка иначе пак щяхме да влезем в спирала, законно-незаконно, допустимо, отговарящо на нормите и щеше да се намери механизъм да отговаря на нормите и тогава знаете, че и референдумите пряка практическа стойност за прекратяване на този процес нямат. Така както се проведоха референдумите в съседните на нас общини.“

На журналистически въпрос за мотивите на правителството относно това решение за оттегляне от проекта Бургас-Александруполис, кметът Николов продължи своето изказване със заявлението, че за него това решение е много важно защото държавата излиза от този проект.

„Оттам нататък нека юристите да тълкуват детайлите и да правят анализите“, заяви кметът Николов и изяви желание да спори срещу аргументите на някой от присъстващите в залата, защо трябва да се реализира този проект.

Въпреки емоционалните изявления на кмета и неговата покана отправена към медиите да почерпел по този повод в неговият кабинет след кратко изявление пред репортери на БНТ кметът побърза да яхне стоящият в очакване на една ръка разстояние служебен „Лексус“и да препусне към София, за да почерпел за решението на правителството ...

С това изявление и изтъкване на неговата лична роля г-н Николов сигурно отново ще си повиши личният рейтинг, както и този на правителството, което при финансова криза изпълни волю-неволю съдържанието на народната поговорка :“Всяко зло за добро“.

Дали това ще си остане единствената полза от кризата за България и в частност за Бургас предстои да видим, но едва ли ще има и други ползи, макар че фокусите на г-н Дянков са неизчерпаеми ...

Може би все пак това е двоен празник за бургазлии- решението на правителството за оттеглянето на България от проекта Бургас - Александруполис часове след Никулден.

Христо Тодоров