Фон дер Лайен: Ерата на руските горива в Европа приключва

Днес Кремъл отново се провали в опита да сее разделение между европейците. Ерата на руските изкопаеми горива в Европа ще приключи. Европа върви напред по енергийните въпроси.

Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция в Брюксел. 

"Съобщението на Газпром, че едностранно спира доставките на газ за някои държави членки на ЕС (България и Полша - бел. ред.), е поредната провокация от Кремъл. Но не е изненада, че Кремъл използва изкопаеми горива, за да се опита да ни изнудва. Това е нещо, за което Европейската комисия се подготвя в тясна координация и солидарност с държавите членки и международните партньори. Нашият отговор ще бъде незабавен, единен и координиран", допълни тя.

По-рано днес председателят на ЕК обяви, че "европейците могат да са сигурни, че сме единни и напълно солидарни с държавите членки, засегнати от това ново предизвикателство. Европейците могат да разчитат на нашата пълна подкрепа".

Тя определи решението на Русия да спре доставките на газ като "агресивен ход и напомняне, че трябва да работим с надеждни партньори и да изграждаме нашата енергийна независимост".

Фон дер Лайен допълни, че Комисията е в контакт с френското председателство и приветства намерението да се свика среща на министрите на енергетиката на ЕС възможно най-скоро. 

"Първо, ние ще гарантираме, че решението на Газпром има възможно най-малко въздействие върху европейските потребители. Полша и България ни информираха за ситуацията. И двете страни сега получават газ от съседите си от ЕС", увери тя.

Председателят на ЕК добави, Комисията ще засили работата си с така наречените регионални групи от държави членки, които могат да осигурят най-непосредствената солидарност една на друга. Това ще смекчи всякакви въздействия върху възможни прекъсвания на газа.

По думите й плащането в рубли, което не е предвидено в договорите, представлява нарушение на санкциите, наложени от ЕС и компаниите не трябва да прибягват до подобни плащания. Според нея с подобен ход Русия вреди сама на себе си и се лишава от доходи.

Урсула фон дер Лайен увери, че се работи, за да се осигурят алтернативни източници на енергия. Тя припомни, че има споразумение със Съединените щати за допълнителни доставки на втечнен газ, работи се и за осигуряване на доставки и от други страни.

Фон дер Лайен: Ерата на руските горива в Европа приключва | Европа | Новини от България и Света | OFFNews.bg