Фон дер Лайен: 160 млн. евро енергийна помощ за интерконектора през България

Председателят на Европейската комисия покани Сърбия да се присъедини към ЕС в съвместните доставки на газ и обяви 160 милиона евро незабавна бюджетна подкрепа, съобщи РТС.

„Мисля, че това е необходимо, за да може Сърбия, подобно на други страни, да подкрепи уязвимите части на обществото, за да могат да се справят с по-високите цени на енергийните продукти“, каза Фон дер Лайен.

 

Урсула фон дер Лайен е на посещение в Сърбия, където тя и президентът на републиката посетиха работата по изграждането на междусистемната газова връзка Сърбия-България край Нишка Баня, която трябва да приключи до септември 2023 г.

 

„Радвам се, че днес заедно с Урсула фон дер Лайен ще посетя работата по изграждането на газовия интерконектор между Сърбия и България, проект от голямо значение не само за нашата страна, но и за целия регион на Западни Балкани и Европа“, написа Вучич в Instagram в акаунта си buducnostsrbijeav преди посещението.

 

Александър Вучич посрещна Урсула фон дер Лайен на летище „Константин Велики“ в Ниш, откъдето отидоха на строителната площадка на газовия интерконектор в Йелашница.

 

„Каним всички, включително Сърбия, да се присъединят към нас в съвместното снабдяване с газ, за да можем съвместно да постигнем възможно най-добрите резултати по отношение на цената, а вие тук в Сърбия сте засегнати точно както ние сме в ЕС“, каза Урусла фон дер Лайен в Ниш, цитирана от „Данас“.

 

„Затова, уважаеми президент, уважаеми Александър, важна е и втората част, която е 500 милиона безвъзмездна помощ, в която е и инвестицията в постоянен интерконектор през България, за да можем да си помагаме и да не се окажем в затруднено положение“, каза Фон дер Лайен.

 

„Второ, искаме да подкрепим Сърбия в изграждането на енергийно ефективна болница в Тиршова, губим много отопление чрез сгради, които не са енергийно ефективни, тази болница трябва да бъде завършена до 2025 г.“, каза председателят на ЕК.

„Третата стъпка е изграждането на газов интерконектор между Сърбия и Северна Македония, с което ще завършим нашите проекти“, посочи тя.

 

Тази енергийна криза идва от ужасната война, която Русия води срещу Украйна и затова е изключително важно ЕС да инвестира още повече в Западните Балкани, защото това са инвестиции за бъдещето, за мира, за просперитета на нашите общ континент, каза председателят на Европейската комисия .

https://frognews.bg/novini/fon-der-laien-160-mln-evro-energiina-pomosht-...