Франция и Австралия обявиха съвместни доставки на снаряди за Украйна

от Davide Basso | EURACTIV.fr

На пресконференцията след срещата френският министър на въоръжените сили Себастиен Лекорню припомни, че някои хора „не се интересуват от гориво, резервни части и боеприпаси“, въпреки че те представляват „първото изискване на украинската армия“. [EPA-EFE/YOAN VALAT

 

Франция и Австралия ще произведат съвместно няколко хиляди 155-милиметрови снаряда, които да изпратят в Украйна, обявиха в понеделник министрите на отбраната на Австралия и Франция Ричард Марлс и Себастиен Лекорню.

В понеделник в Париж се проведе среща между външните министри на Австралия и Франция Пени Уонг и Катрин Колона и техните министри на отбраната.

Колона обяви, че Франция и Австралия ще обединят усилията си, за да произведат 155-милиметрови снаряди, които да бъдат доставени на Украйна, за да потвърдят своята подкрепа за страната, жертва на „незаконна и неморална“ инвазия от Русия.

На пресконференцията след срещата френският министър на въоръжените сили Себастиен Лекорню припомни, че някои хора „не се интересуват от гориво, резервни части и боеприпаси“, въпреки че те представляват „първото изискване на украинската армия“.

Това сътрудничество показва, според френския министър на въоръжените сили, „способността да се ангажираме с по-устойчива и трайна помощ на Украйна“.

Лекорню описа споразумението като „безпрецедентно партньорство“ между двете страни и техните отбранителни индустрии – включително френската група Nexter. Австралия ще достави компонентите, необходими за производството на тези снаряди, каза френският министър.

Министърът на отбраната на Украйна се очаква да пристигне в Париж във вторник (31 януари), за да се срещне с президента Еманюел Макрон на фона на дебат между съюзниците на Киев дали да предоставят изтребители за войната срещу Русия, след като президентът на САЩ Джо Байдън изключи възможността да предостави F-16.

Украйна настоява за западни изтребители от четвърто поколение като F-16, след като осигури доставки на основни бойни танкове миналата седмица, каза в петък съветник на министъра на отбраната Олексий Резников.

Запитан в Белия дом в понеделник дали Съединените щати биха предоставили F-16, Байдън каза пред репортери: „Не“.

Франция и Полша изглежда са склонни да приемат всяко подобно искане от Украйна, а Макрон каза пред репортери в Хага в понеделник, че „по дефиниция нищо не е изключено“, когато става въпрос за военна помощ.

Нидерландското правителство заяви, че е готово да обмисли доставката на изтребители F-16 на Украйна с „отворен ум“. Позицията беше изразена от нидерландския министър на външните работи Вопке Хукстра на 19 януари, ден преди срещата на водената от САЩ Контактна група по отбраната на Украйна в Рамщайн, Германия.

https://euractiv.bg/section/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d...