Френският "Льо Монд" за: ЛИДЕРА НА БАНДА

*** Европейски големи медии на прав тигел за премиера ни
.
ПОТРЕТ Премиерът има добри шансове да остане на мястото си след законодателните избори в неделя, дори ако част от населението е възмутено от методите му като лидер на банда и поредица от скандали.
Сценарият се повтаря почти всеки ден в профила му във Facebook. Бойко Борисов излиза зад волана на пикапа си Toyota Sequoia, рядък модел в Европа, на магистрала, фабрика, пречиствателна станция за отпадъчни води или нова църква в отдалечен ъгъл на България. Той слиза, без маска и сниман на живо, се ръкува, дава сакото си на работник, смее се с друг, чието телосложение му напомня за „приятел по прякор „Джордж глиганът “. И след това, подобно на Марлон Брандо в "Кръстникът" с изкривено лице, набръчкано чело и присвити очи говори за построения с точност до последния сантиметър тунел, водата или магистралата с най-добро качество и построените мост след мост.
Тези лайфове траят обикновено около 10 минути. Но правителственият началник на консервативния кабинет никога не приключва без да се плъзне по линията на клиентелизма и да спомене всички пари, които държавата дава на по-уязвими групи.
"Тук има ли пенсионери?"Получихте ли 50-те лева [около 25 евро] за увеличение на пенсиите?Е, кажете, че е добре!» «Ела тук, ти! Знаете, че вчера имаше един, който ми каза: „Вие ремонтирате пътищата на всички села, с изключение на моето.“ И ето, обадих се на кмета на селото му и му дадох 400 000 лева за ремонт на пътя. Така че, ако и вие имате нужда от нещо, кажете ми, а?
При необходимост той ще се обади на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Ненков, който седеше в джипа - "Ще го изведа и ще го оставя тук, ако не ти плати."
Така протича и цялата предизборна кампания на Борисов. 61-годишният мъж е премиер на страната от 2009 г. почти без прекъсване.
Ако изборите потвърдят онова, което прогнозират всички социолози, очаква се мъжагата с физика на двукрилен гардероб, бивш каратист и бодигард да остане на власт още четири години.
След оттеглянето на германския канцлер Ангела Меркел от властта в Германия, Борисов на практика ще се превърне в най-дълго управлявалия европейски лидер. Това вероятно е постижение за човек, който е заобграден от толкова много скандали.
Кой друг би оцелял на поста, след като в публичното пространство изтичат снимки, на които се вижда как той спи гол, пистолет на нощното шкафче и пачки от 500-еврови банкноти в чекмеджето? Кой би оцелял сред постоянна корупция, накарала хиляди българи да заминат в чужбина и изкарали на улицата хиляди граждани, изразили недоволството си срещу управлението през лятото на 2020 г.? Кой би устоял на отмъщението на разочаровани олигарси, които вадят компромат след компромат? Най-вероятно никой. С изключение на “Тиквата”, както го наричат неговите сънародници.
 
Фейсбук