Хиновски: ”Газпром” изчаква търговете и ще отговори с измамно примамливи условия

”Газпром” изчаква, след хода с обявяване на търговете, веднага ще отговорят предлагайки измамно примамливи условия. Очаквайте скоро време отговорът им. Не повече от 20% ще бъде ръстът в цената на парното и то след нова година. Това коментира експертът Иван Хиновски.

По думите му стъпките на правителството в областта на енергетиката са правилни, но има резерви за последния търг. "Газпром'' е изряден доставчик по дългосрочни договори. Ако цената на газа устойчиво спадне, заради европейската политика на замяна с ВЕИ технологии, предвижда ли се клауза без "вземаш и плащаш"?

Ако получим по-добри оферти след време, се обвързваме тежко, както Унгария, която плаща скъп газ, попита той. И допълни, че газът ще бъде по-скъп през зимата, но няма да има апокалиптични сценарии, каза още той по Нова нюз.

 

Според него има оферти на посредници с до 40% под цената на газовата борса. "Газпром" има мощно оръжие - манипулира и завладява пазарите. Газът от "Газпром" вече не е най-евтин, но зависи кога е подписан договора. Има ли механизъм при който фирма-посредник на "Газпром" оферира руски газ? Как ще го идентифицираме?", такъв въпрос зададе експертът към кабинета.

https://frognews.bg/novini/hinovski-gazprom-izchakva-targovete-shte-otgo...