Хората от Източна Европа смятат, че климатът е политика на Брюксел и не ги засяга

Комисията знае, че ако трябва да се случи, то ще е на местно ниво, каза Франс Тимерманс, зам.-председател на институцията, отговарящ за Европейския зелен пакт.[Source: EC - Audiovisual Service]

от Kira Taylor | EURACTIV.com | translated by Антония Коцева

Зеленият преход трябва да се случи на местно ниво с помощта на хората, ангажирани с климатичен активизъм и зелена политика, обяви Европейската комисия като представи Пакта за климата в сряда.

“Комисията знае, че ако трябва да се случи, то ще е на местно ниво“, каза Франс Тимерманс, зам.-председател на институцията, отговарящ за Европейския зелен пакт.

“Някои от нашите посланици в областта на климата сега са кметове или в местните управи, гласовете им са толкова важни, че могат да задействат процеса“, допълни той.

През седмицата ЕК прие предложение за преразглеждане на правилата на блока за трансевропейските енергийни мрежи с цел по-добра подкрепа за модернизирането на трансграничната енергийна инфраструктура на Европа и постигане на целите на Европейския зелен пакт.

Комисията предлага създаване на платформа за свързване на хората, които активно се занимават със зелени политики, за да могат да споделят знания, да повишават осведомеността за изменението на климата и да овластяват гражданите да предприемат действия.

Пактът има за цел да покаже, че приносът на всички е от значение, каза Тимерманс, който предупреди за риска от апатия по въпросите на изменението на климата.

“Преди няколко години се притеснявах от онези, които отричат климатичните промени и казваха, че повишаването на температурата е нормално. Тези хора останаха, защото доказателствата за това явление са поразителни дори за хора, които са много скептични“, каза Тимерманс.

“Днес се тревожа повече от климатичното отчаяние“, добави той.

Пактът изисква хората да станат посланици на климата, за да разпространяват важна информация по темата, както и да  споделят истории за успех в борбата с тази апатия.

“Процесът има психологическа цена. Хората изпитват голям страх, който им пречи да приемат истината “, каза Юлия  Фидорчук, писател и преподавател във Варшава.

“Нуждаем се от малки истории, които са близки до това, което хората преживяват и което се случва до техния квартал“, добави тя по време на дебат, организиран от EURACTIV как да ангажираме хората за климатични действия.

Катарина Лур, заместник-кмет по климата и околната среда в Стокхолм, обясни, че нейната цел е изкопаемите горива да отпаднат от енергийния микс до 2040 г., А Франческа Дандало, която работи за възстановяване на биологичното разнообразие в Париж, и Мартин Хелсет, норвежки олимпийски шампион по гребане, са заети с осведомеността за замърсяването на моретата.

Необходими са различни послания за различните общности, в противен случай хората рискуват да се почувстват отчуждени, казаха лектори на събитието на EURACTIV.

Например представянето на Европа като световен лидер в политиката за климата създава усещане в страните от Източна Европа, че това е програма на Брюксел, наложена от Западна Европа, каза Юлиан Попов, бивш министър на околната среда на България.

Когато тези опасения не бъдат адресирани, хората могат лесно да се обърнат срещу действията по климата. Такъв е случаят във Франция с протестите на “жълтите жилетки” заради вдигането на данъците върху горивата, а в Германия с протести срещу наземни турбини и електропроводи.

“Не можем да си позволим да оставяме хората зад себе си. Трябва да защитим уязвимостта им, за да сме сигурни, че това е справедлив преход към устойчиво общество“, каза Тимерманс.

Хората трябва да променят начина си на мислене

За да успее зеленият преход, гражданите трябва да се чувстват част от него и да предприемат стъпки за промяна на начина си на живот.

“Трябва да имаме промяна в мисленето“, заяви Клара Де Ла Торе, заместник-генерален директор в климатичния отдел на Комисията. “Трябва да приемем факта, че е спешно, но не е късно. Можем да оправим нещата чрез малки стъпки като ползваме повече обществен транспорт и ядем малко по-малко месо през седмицата“, каза тя пред участниците в събитието на EURACTIV.

Пактът за климата ще се присъедини към климатичната кампания “Пребройте ни”, насочена към мобилизиране на милиони хора по света, които ще направят конкретни промени за намаляване на техния въглероден отпечатък и насърчаване на действията в областта на климата.

Ако един милиард души – приблизително два пъти по-голям брой от населението на ЕС – предприемат практически действия, за да живеят по-устойчиво, те могат да намалят глобалните въглеродни емисии с до 20%, показва доклад на ООН.

Действията в областта на климата обаче трябва да надхвърлят обещанията и да се превърнат в обичайно действие, което се извършва независимо от това, което правят другите, каза Джордж Маршал, директор на Climate Outreach, британска благотворителна организация, фокусирана върху ангажирането на обществеността с изменението на климата.

https://euractiv.bg/section/%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b8%d0%ba%d...