Цветанов, как ще се разплатиш за лекарите, чийто живот съсипа?

Трябва да има възмездие за вътрешния министър и медиите, които набедиха за детеубийци лекарите от Горна Оряховица

Цветанов, как ще се разплатиш за лекарите, чийто живот съсипа?Цветан Цветанов е лъгал от трибуната на Народното събрание, когато преди две години обяви оттам, че петима лекари от Горна Оряховица умишлено са убили новородено. Преди две седмици деветорна медицинска експертиза обяви за невинни лекарите. Експертизата бе назначена в началото на 2011 година, след като първото мнение на петимата експерти бе, че медиците са невинни, но прокуратурата във Велико Търново реши да не им се доверява. Предстои делото, по което Цветанов чете СРС-та в парламента, да бъде прекратено.

Лекарите Стефан Лазаров, Катя Гецова, Михаил Милатович и шефът на родилното отделение на болницата в Горна Оряховица д-р Димитър Сотиров бяха обвинени от министъра в „предумишлено умъртвяване“ на бебе на непълнолетна родилка през ноември 2010 г. Лекарите бяха подложени на публичен тормоз, а насъсканите от Цветанов правителствени медии ги наричаха с думи като изверги, убийци, садисти и т.н. Репресията срещу тях се разшири и те се озоваха на подсъдимата скамейка и по друго дело за престъпна небрежност, довела до смъртта на недоносено бебе на жена от Дебелец на 1 юли 2009 г. Преди няколко дни Габровският окръжен съд ги оправда и по това производство. Запознати със скандала твърдят, че той всъщност е политически. Целта на Цветанов е да се свали директорът на болницата в Горна Оряховица - д-р Миролюб Кожухаров, който преди това е бил и шеф на СДС в града.

В края на краищата Цветанов постигна целта си - д-р Кожухаров бе сменен, а срещу лекарското съсловие започна масирана медийна кампания, която прогони не малко добри специалисти от страната ни. Срещу Цветан Цветанов не бе повдигнато обвинение, въпреки че той наруши закона, като прочете откъси от СРС-та в парламентарната зала. Този случай показа и как вътрешният министър и МВР могат да манипулират записите, направени от самите тях, и да изкарат виновни напълно невинни граждани. Случаят с лекарите в Горна Оряховица разби на пух и прах основното средство, с което днес полицията си служи при разкриването на престъпления - масовото подслушване. Вместо да търсят истински доказателства и да провеждат професионално разследване, служителите на Цветанов слушат наред, а обвинението в един наказателен процес се гради основно на записани разговори и лъжите на зависими свидетели.

Да не говорим за етичната страна на въпроса, свързана с опазването на честта и достойнството на всеки български гражданин. Право, което е защитено от Основния ни закон - Конституцията. Цветанов и медиите изкараха лекарите от Горна Оряховица убийци на новородено дете, но никой от тях няма да поеме отговорност за думите, които е казал или написал, след като истината се оказа друга. За потърпевшите остава клеймо, което широката публика ще запомни завинаги. В конкретния случай никоя медия, с много малки изключения, не отдели подобаващо внимание на оневиняващата експертиза и оправдателната присъда.

Това означава, че в архивите ще останат големите черни заглавия „Убийци“, а някой бъдещ изследовател ще трябва доста да се порови, за да разбере истината по въпроса. Един човешки живот може да бъде унищожен и с думи. Мисля, че един от потърпевшите тези дни каза пред медиите, че не се радва на оправдателната присъда, защото животът и лекарската му кариера вече са съсипани. Съсипани от Цветан Цветанов и медиите, които обслужват властта. Повтарям се, защото мисля, че и това престъпление трябва да им се пише на сметката, заедно с редица други, които очакват възмездие. А то, възмездието, може и да закъснява, но винаги идва. Колкото и несправедлив да е светът, в който живеем.

Явор Дачков

Галерия