Цветан Василев сензационно за рекета и мафиотските кланове в България

Трудно мога да коментирам историята, свързана с компрометиращата информация на нашите служби за мен, дадена на чужди служби. Имам достатъчно основание да считам, че българските служби са злоупотребили и са подвели техните партньори по отношение на моето място и роля в определени нечистоплътни транзакции-контрабанда и т. н.

 

Това може да се обясни единствено с факта, че е било необходимо условие да бъда допълнително очернен, за да няма нито един глас в защита на спасяването на банката.

 

Това каза банкерът Цветан Василев  в интервю  за предването „Просто Диков“ по BIT.  Ето какво още сподели той: 

 

За рекета 

 

Има доказателства, че от 2010 г. до 2013 г. хора, свързани със Сталийски, са били собственици на „Дунарит “ и „Авионамс “. Имаха по 50% собственост. Срещу нищо. А след това откупени през 2013 г. , като паднаха от власт.  През 2010 г. беше заведен гнусен анонимен сигнал в ЕК в Брюксел  за неоторизирана  държавна помощ на КТБ. След това този пасквил, можеше въобще да не бъде отворен.  Но по това време еврокомисар  беше Кристалина  Георгиева. Тя по никакъв начин не беше „свързана“ с тези, които са дали сигнала. Респективно започнаха непрекъснати атаки срещу банката чрез публикации в една медийна група, опонент на Пеевски. Бях  притеснен от това. Буров е казал, че муха и банка се убиват с вестник. Публикациите  бяха долнопробни и нечистоплътни. В същото време  отговорната страна за комуникация с комисията в Брюксел -министерство на финасвите,оглавена от Дянков, въобще не желаеше да отговори, че няма такова основание. Точно  по тази причина ми казаха: Ние ще те пазим, ще ти помагаме, но трябва да се лишиш от нещо.  Тези разговори съм ги водил и със Сталийски, и с Борисов. Не съм такъв  идиот, че да им предлагам фирми, които струват над 100 млн . евро   ей така, половината да им ги предлагам без пари, бадева. Понеже съм самаряни. А те пък ми били и помогнали. За това казах, че България от 2009 г. се управлява  по мафиотски  начин. Да не мислите, че само аз съм бил рекетиран.

 

Сега ще ме обвинят, че съм знаел резултатите от изборите. Предпочитах да не давам интервю преди и по  време на изборите за да не бъда обвинен ,че съм повлиял на резултатите.

 

Народът, обаче показа какво  е решил. Линкълн  беше казал, че можеш да излъжеш малко хора много време, че можеш да излъжеш много хора за малко време, но всички и завинаги-никога. И това се случи. Една лема , която беше наложена в обществото: Аз съм прост и  вие сте прости, очевидно беше доказана категорично, че във втората си част-вие сте прости, не важи. Изглежда остана само първата част.

 

От всяка  обществена поръчка следват комисионни

 

За мен няма съмнение, че от 2009 година има мафиотски  режим на управление на държавата. Практически без прекъсване-4 години от единия  клан, една година от вторият клан. А през последните години-съвместно управление. За това казах, че най-големият цинизъм на това управление, уж съставени от десни и леви партии, на практика е управление на Борисов и Пеевски.

 

Как за една година управление на „Борисов 2“ фирмите на Пеевски  и свързани с него, взеха обществени  поръчки  за 1,5 млн. лева?! Как се случва това нещо?! Нали уж трябваше ДПС  и Пеевски  като техен представител,  да са в опозиция. Т. е. малко да изстрадат  грешките от едногодишното нещастно управление на марионетката на Пеевски -Орешарски.

 

Не знам  дали от всяка обществена поръчка се краде 50 на сто, но знам, че от  всяка обществена поръчка следват комисионни. А дали са 50% или по-малко, зависи. Не знам  защо прокуратурата е сляпа и е сложила  под похлупак действията на Пеевски! Но рано или късно и това надявам се да се промени. Може да се види какви поръчки  е изпълнявал „Водстрой “. Колко поръчки са изпълнени и колко некачествено. Колко подизпълнители  за завлечени от „Водстрой “.

 

Тя беше купена в кавички. Как се купува  фирма с толкова много задължения. Вероятно е, за да се покрие Пеевски . Той е реализирал своя мечта, която  е споделял с мен, докато Мирински  беше собственик на „Водстрой “.  А тя е, че му е омръзнало да се занимава и да търси отчети от Мирински , защото така или иначе „Водстрой “ не работела на печалба. И бил решил вече да си вземе неговото авансово, пък след това Мирински  да се оправял. Очевидно с тази роля се е нагърбил Велко  Желев-шефа на „Хидрострой “. Но няма да му е лесно , предполагам.

 

Имаме стабилност на дъното

 

Тези „митологеми “, по понятния  апарат на неговия  финансов министър Владислав Горанов, той може да ги говори много, тези фискални резерви от 13 млрд ., как точно ги е направил, при положение, че бюджетният дефицит не е падал под 2 млрд. за неговото последно управление?! Между другото през 2014 г. е най-ниският бюджетен дефицит -1,2 млрд . През 2015 г. е 2, 2 млрд . Така наречената стабилност е формална стабилност на дъното. Разбира се има някакъв ръст около 2%, ако се изчисти инфлационният фактор, който е около 1,5%. Това е реалният ръст. И специално за 2015 г. ръстът на БВП  е редуциран на 90 на сто от еврофондове  и европрограми . Само 10% е реална индукция от износ.  Увеличен износ, спрямо предходният период, защото вноса и износа  спрямо 2010-2011 г., които въобще не са били особено добри, намалението на износа е над 30-35%. Тоест ние имаме някаква  относителна  стабилност, но на дъното. С 1,5% ръст можем да гоним Михаля  още 1000 години.

 

Знае се как са минати стрес-тестовете в банките. Знае се каква  е ролята на „Делойт “ в цялата  тази история. Тук е мястото да кажа, че има информация и въобще не е толкова розово положението. Почти няма банка, която  реално да е минала стрес-тестовете. Не това е най-големият проблем. Проблемът е, че все още регулационната среда в България е неадекватна на това което се случва в Европа и света.

 

 

Делата са на нулев етап

 

Две години и четири месеца след като повдигнаха началното обвинение, сега все още подготвят обвиненията с организираната престъпна група, която откриха след много труд. Сега очакваме обвиненията, за да видим в крайна  сметка в какво  сме обвинени. Ще станат три години. Те бяха много убедени през юни, когато влязоха и атакуваха банката, за да предизвикат паниката сред вложителите  но 2,4 г. търсят поредните доказателства, плащат от масата на несъстоятелността луди пари на всякакви  външни експерти и не знам  още какви си, за да облекат в подходяща форма тяхната теза. А това е тезата на Пеевски  и не неговият слуга- главен свидетел  на прокуратурата Бисер Лазов. Срещу него тръгна дело за клевета, заведох му. Само, че то така е тръгнало, съдът рита топката колкото се може по-далеч, да не би случайно моята теза да се окаже вярна, защото по такъв начин компрометиран главен свидетел на прокуратурата, не знам  кака ще тръгне тяхното наказателно производство. Макар, че те направиха всичко възможно да си осигурят достатъчно комфорт. Очевидно СГС  не им хареса много като „подчинено“ звено на прокуратурата и за това изместиха цялото дело в специализирания съд, където считат, че имат по-големи шансове да успеят.

 

Сталийски-събирача на пари

 

Наместниците  на Горанов  в банката обслужват интересите на Пеевски , Сталийски и разбира се Борисов, който „няма нищо общо“ със Сталийски и с Пеевски . Борисов сигурно не е и виждал Сталийски. Истината е, че Сталийски беше човекът за всичко по време на „Борисов1“. Сега не мога да твърдя какво  се е случило по време на „Борисов2“. По време на първото управление беше събирач на пари. Имам и доказателства за това нещо. Те си мислят, че понеже са прибрали Бисер Лазов не са останали писмени доказателства при мен.

 

 

Имам доказателства за това, че хора, свързани със Сталийски, който ми беше лично посочен от Борисов, като човек за връзка, са били собственици на някои от заводите, които бяха финансирани  придобити чрез фирми под контрола на КТБ . Борисов лично ми каза че неговият човек за връзка е Сталийски. Това стана, когато дойде за първи път на власт. Камерите и в нашата къща помнят колко пъти е идвал Сталийски-поне два пъти месечно. Тръгвал си е с информация, с отчети за фирмите, в които той е участвал с подставени лица.

 

 

Моята най-важна информация е в главата ми. Аз знам много. Бил съм свидетел на целия този процес на развитие, особено през последните 15 години и тази информация  сама по себе си наистина е доста компрометираща за нашия цялостен политически елит и за този, който в момента управлява държавата. Имам документи, на базата на които може да се направи много сериозно и задълбочено разследване. Само се притеснявам, че при този похлупак, който е сложен на Борисов и Пеевски  , вместо да им извадят очите, ще им изпишат веждите. Може да ги изкарат по-чисти от ангели.

 

За баланса между клановете

 

Информацията в документите е за корупция в огромни размери. Според  този „митологемен “ финансов министър Владислав Горанов изглежда само аз съм бил носител на корупцията, както той се изрази в интервю преди няколко дни. В България въобще нямало корупция. Направих си труда да прочета „Трансперънси  интернешанъл “. Оказа се, че Българя е на последно място по корупция за 2015 г. в Европа и на 69-то масто  в света. А най-интересното е, че за периода 1998 г-2015 г. средният рейтинг е бил 63-то място, но най-ниско в класацията  България е била през 2011 г. по време на Борисов 1, когато всичко беше по мед и масло. Тогава страната е била на 86-то място.

 

Една мисъл гласи: „Ако хората знаеха колко ми е било трудно да живея, биха по-леко приели всички злини, които съм извършил, всички добрини, които съм пропуснал да извърша и би им останало малко чувство дори да ме оплачат“. Това звучи като епитафия. Ако хората знаеха колко ми е било трудно да балансирам между единия и другия клан, за да спася банката, наистина биха ме разбрали малко повече. Наистина пропуснах , можех да направя много добрини.  Можех 1000 пъти да спра Пеевски  през този период. Направил съм злини, когато съм вървял  и съм му чистил всички авгиеви обори-от фамозните ремонти на обектите на Национална спортна база, докато майка му беше в тотото, през фамозните му операции в държавния резерв.

Тогава да съм го оставил, никой нямаше да познава и да знае за Пеевски . Всичко беше покрито за моя сметка, само и само да няма скандали. Това са мои грешки, признавам си ги. Въпреки това, обаче в момента на удара срещу банката, тя беше достатъчно кредибилна  , с достатъчно активи които да покрият пасивите. Продължавам да търтя , че като банка , тя е имала по-специфичен подход, но той в никакъв случай не е бил в противоречие със законите. От друга страна той е бил съобразен с реалните пазарни условия. Банката имаше само по линя на т. нар. кухи  фирми и бушони, за които ме обвиняват, през тези фирми бяха финаснирани  активи, които наистина бяха достатъчни да покрият пасива-Виваком, Нуртс, Петрол, Дунарит , Авионанс и т. н.

 

Пеевски  е финансиран с много повече от 250 млн . лв . А той как, какво и на кого е давал, аз не знам. Ангажиментът  на Пеевски  винаги е бил, независимо от финансирането, той да възстанови парите. На определен етап на него това не му е харесало и той е подготвил по-лесното решение: Дайте да ударим банката, да влезем вътре и да вземем активите, вместо да си платим задълженията.

 

С Доган никога не съм имал финансови отношения

 

В остновата си става дума за финансиране на Пеевски, които бяха рефинасрирани. Разбира се неговият човек-финансовият министър, който се чувства задържен да обяснава как Пеевски, ама хич  нямяа нищо общо с КТБ , забравя, че благодарение на неговите представители в банката, печатница, в която Пеевски е потрошил над 60 млн. лв., беше продадена за 4 млн. лв., при това по исключително странен начин от един ЧСИ. Продадена беше земята под печатницата, тъй като оборудването не може да бъде ппреместено просто. За сведение на финансовият министър в оставка, без рефинансиранията за над 140-150 млн. лв., Пеевски на практика потроши 80 млн. лв. за печатницата, която с лекота прехвърли на лизинговата компания, финансирана от банката. Пеевски по време на подготовката и намчалото на атаката срещу КТБ организира през съда дело за несъществуващ дълг , в резултат на което бяха намалени задълженията на майката на  „Техноекспорт строй“ с 30 млн. лв. , а да ен говоря какави са били осигурените финансирания на неговите медийни изяви. И там за десетки милиони левове. Така, че всичко това нещо е „митологемата“ Делян Пеевски. И това е до падането на банката.

 

Колко е взел Сталийски

 

След падането на банката следва втора „митологема “ Делян Пеевски , която разбира се, се осъществява с активното участие на наместниците на Владислав Горанов в банката. Вярвам, че един ден всички тези синдици , Мондешки  и незнам  какви си пилета шарени, ЧСИ , а вярвам, ще стигне и до босът  им Горанов, ще бъдат на  подсъдимата скамейка за всички безобразия, които извършиха от 20 юни 2014 г.. В началото пък са наместниците на Иван Искров  до обявяване на банката в несъстоятелност. За всичко това те ще намерят своето достойно признание  от съда. Защото ясно е къде отидоха активите. Мога да изброя почти всеки един актив къде е отишъл. Той се концентрира в няколко ръце. Изключение правят няколко, които успяха да осребрят активите през цесии, като Петрол , Костенец. Всичко останало отива през хората на Александър Ангелов и Пеевски , които управляват  на практика т. е крадат банката. С помощта на Бисер Лазов отиват в ръцете на Пеевски , на Бисер Лазов, на Сталийски и на групата около тях. Виваком  е престъпление с международен елемент.

На срещата в гаража в Борисов, част от това, което му занесох, беше тези разчети-колко неговото доверено лице Сталийски,  е взело през тези години-през операции, през фирми и прочие. Много са. Не са малко. Само оттук са 50 млн . лв .

 

Как е източвана ТВ7

 

Онези 40 млн . лв . в банковата сметка на Вили Сечкова -това са пари, които Сталийски придоби след изнудване на ТВ 7 във връзка с един смешен договор за наем на студията, подписан от тогавашният директор на тВ 7 Николай Бареков . И Сталийски започна да изнудва ТВ 7, ако не се изпълни договора. Трябваше телевизията за плаща за наем на студията на Сталийски по 10 млн . лв . на година. Директорът беше подписал този договор.  Това беше направено  зад гърба ми. Той беше грандоман. Беше решил, че ще изпревари  НТВ  и БТВ  по рейтинг, за да може да вземе лъвския пай от рекламния пазар в България. 4-те милиона на Бареков  дойдоха от собственика на ТВ 7 като знак  на благодарност  в телевизията като изпълнителен директор.

 

Когато Борисов  тръгна отявлено  в политиката, той просто трябваше да излезе от телевизията и това беше единственият начин той да излезе оттам.  Бюджетът годишният на БТВ  е над 120 млн . лв . За две години бюджета на тв 7 е бил съпоставим. Това беше условието, за да надмине рейтинга на БТВ  и НТВ . Студията, според мен бяха продадени незаконно от Вили Сечкова и Сталийски, защото там има еврофинасиране  и забрани за продаване на активи за определен период.  Синдиците , които много се борят за активите на банката, оставиха студията да бъдат разграбени от същите тези хора. А това е изцяло на патримониума  на банката. Те оставиха да бъдат разграбени.

 

Пеевски  е запознат с контрабандата на цигари за Турция

 

Нищо не мога да кажа за задържаните контейнери с цигари на турското пристанище Мерсим , защото не съм бил ангажиран с оперативната дейност на Булгартабак . Знам само, че „Булгартабак “ имаше проблеми с цигарите в Турция и вероятно това са били и проблемите на Пеевски . Не е тайна, че основният пазар на „Булгартабак “ беше турският  пазар. И на този пазар се оказа, че не е влизала редовно нито една цигара. 

 

От „Булгартабак “ всичко е било контрабанда. Не мога да си представя ,че  цигари на „Булгартабак “  могат да бъдат открити на територията на Ислямската държава, без това да е станало със съдействието  на ИД . Не знам каналите. Пеевски  със сигурност е по-добре запознат. Но българската прокуратура не се интересува от това. За сметка на това, има други външни прокуратури, които са заинтересовани. Така, че рано или късно и това нещо ще излезе.

 

Ако говорим за Виваком -Виваком  е кражба на века

 

 Заради Виваком  основно си отиде КТБ. Ябълката Виваком  се оказа най-притегателната за тези, които организираха погрома над КТБ. Виваком  е продадена на цена над 70 на сто по-ниска от нейната реална пазарна стойност. Продадена. Тя не е продадена. Тя просто е открадната. Не мога да си представя, че някой би предоставил на Спас Русев, аз го нарекох мюре, защото наистина е такъв, 46 на сто от компания, при положение, че той нито е дал пари, нито пък има възможност да обезпечи руската банка да влезе в сделката, нито пък има възможност да реши проблемите на територията на страната . Кой си представя, че Спас Русев може да вземе 46% от компанията?! Ако някога се реализира тази сделка, тези юници ще се изправят пред все по-големи проблеми. В тях включвам зам .-шефът на руската банка Юрий Соловьов , българските слуги-Велчеви  и Катев , Спас Русев, който за мен е изпълнител. Ще си навлече  неприятност  на феновете на „Левски“, защото това надхвърля неговите възможности и разбира се българските организатори на цялата концепция. Нямам съмнение, че зад тях стоят Пеевски  и Борисов. Как смятате, че веднага минава за одобрение  сделката в КЗК  при Петко Николов?! Че там няма одобрение в КЗК , без Петко Николов да се обади или на Борисов, или на Пеевски , или на двамата.

 

 

На базата на това уникално решение на комисията, те на практика си осигуриха блокиране на средствата и необходимост от целуване на голяма ръка, за да им се одобри сделката. Как си представяте, че някой сериозен инвеститор ще отиде и ще даде макар и 330 млн . евро , ако няма сигурност, че в България нямат  решение на проблема. Шнайдер  дадоха цена 850 млн . евро , но при условие. Те казаха: Ние искаме решение от всички страни-ВТБ  като кредитор на фирмата майка на Виваком, решение на българските власти и решение на крайния собственик на 43%. А той не е и на 43%, защото руската банка на практика държи абсолютно незаконно още 33% , които са изцяло платени от фирма, която вие нарекохте бушон. Та тази фирма, държейки пряко 33 на сто от Виваком  и непряко още толкова от тези 43 на сто, имаше активи за над 400 млн . евро   при нормална продажба на Виваком . Шнайдер  дава 850 млн . е цената за цялата компания. Имаше предложение да се организира нормален търг за продажбата на Виваком  на 77 на сто. За Виваком , КТБ  е финансирала  около 160 млн . евро . Това е обемът на финансиране. Поне тези 160 млн . евро  трябваше да се върнат. Моят първи договор с фамозния Пиер  Луврие  , за който всички казаха, че съм откраднал Виваком  за 1 евро , предвиждаше да плати 240 млн . евро . Сега българската държава в лицето на КЗК , се е съгласила на под 115 млн . евро .  А реалната цена на Виваком  при нормални условия, разбира се при  този пладнешки грабеж,  е над милиард и 200 милиона.

 

 

От „Виваком “ са източени 10 млн . лв . към „Левски“

 

Истината за „Левски“ я знае най-добре Батков. Но истината е, че „Левски“ беше овладян от Пеевски  и Сталийски, разбирай Борисов. До ден днешен никой не е върнал на КТБ  1 млн. лв., които са платени директно от фирма от съзвездието  на банката, директно по сметката. С посредничеството  на вездесъщия адвокат на Пеевски -Александър Ангелов. Батков  нямаше доблестта и честта да каже: да, тези пари дойдоха от КТБ . Това стана тогава, когато „Левски“ беше заминал. На база на тези 1 млн. лв., г-н Пеевски, чрез адвоката си е заложил 39 на сто от акциите и след това са му били прехвърлени. Не мога да разбера как феновете на „Левски“ могат да се примирят, че Пеевски  им е акционер. И сега прехвърлянето на Спас Русев, просто е допълнителен ангажимент във връзка с новата му роля  да бъде номинален собственик на Виваком. Той е номинален мажоритарен  собственик, защото със сигурност ще трябва да разпределя. Ако се случи препродажба на Виваком, съм силно заинтересован къде ще отидат парите, които ще постъпят по сметка на неговата офшорка  в Люксембург  или където и да са нейните сметки. Нямам никакво съмнение. Пеевски  ми поиска 10% от Виваком . Оказа се, че след това и Борисов има амбиции за проценти от Виваком, защото виждаш ли, те ми били помагали в сделката с Виваком. А аз тази сделка съм я правил к международен консорциум.

 

Пеевски  е написал претенциите  си, нищо че отрича. Каза, че съм го фалшифицирал. Не знам  колко са дълговете на „Левски“, но според мен е плащал  дълго време нито данъци, нито данъци, които са дължими за заплати . Знам, че до сега са източени 10 млн. лв. от Виваком  към „Левски“

 

Обвинението за Делян Добрев е поредният популистки  ход на Борисов

 

Иска да покаже, че той е еднакво безпристрастен и критичен както към чужди, така и към свои. Това е нареждане на Борисов, а Цацаров  го е изпълнил, най-вероятно. В детайли не знам. Бях обвинен от Богомил Манчев, че съм го натопил в прокуратурата за неговите беди. Не мога да си представя, че Делян Добрев е взел такова решение да плаща, при положение, че проектът беше замразен с решение на НС . Нямам никакво съмнение, че Делян Добрев е получил устно разпореждане от своя началник. Богомил Манчев е споделял пред мен, че половината от плащанията към „Парсънс “  или която и да е било компания по веригата, е трябвало да бъдат отчитани чрез един от котараците на „Бояна“. Сигурно утре, ако натиснат Богомил Манчев ще го отрече. Но тава ми го е казвал на 12-я етаж на неговия офис с прозрачния покрив и икономичното отопление.  Парите са отивали там нагоре, не знам точно накъде. Там нагоре. И доколкото познавам Богомил Манчев, той не е от най-щедрите, пък да се чуди как да ги раздава  тези пари. Очевидно това е било условието-ние продължаваме да плащаме, против решението на НС , пък ти трябва да си ни благодарен. Тарифа има.

http://frognews.bg/