Цветан Цветанов удари Росен Плевнелиев, но се цели в Бойко Борисов

Цветан Цветанов удари Росен Плевнелиев, но се цели в Бойко БорисовЦветанов накисна Плевнелиев. Само дето не обяви акция „Росния“ и не просна кандидата на ГЕРБ по очи в типичния за работата на МВР стил. Но и без включването на киноотдела на Министерството на вътрешните работи ефектът е налице. Цяла седмица медиите включват в едно изречение името на Росен Плевнелиев и думата „подкуп”. И това ще е така, докато зрителите, слушателите и читателите се объркат напълно и престанат да слушат. Без да е ясно дали на Плевнелиев са  му поискали, или той си е поискал. Думата „подкуп” залепна за грижливо вчесания имидж на кандидат-президента и оттук нататък ще му е много трудно да се отлепи от нея. За изненада на онези, които не следят кухнята на българската политика, залпът по сигурния победител на предстоящите избори бе изстрелян от шефа на собствения му предизборен щаб. Поведението на Цветанов обаче не е изненадващо за запознатите с дълбокото разцепление в ГЕРБ, което продължава от месеци. То е по линията Цветанов – Борисов. Публична тайна е, че двамата не могат да се понасят, а вътрешният министър разполага с доста силно вътрешно партийно лоби.

След като понесе редица удари, които сринаха рейтинга му, а Борисов не се втурна да го защитава самоотвержено, днес Цветанов реши да удари, макар и само подготвително. Историята с подкупа, искан от Плевнелиев, може да се окаже доста по-дълбока, защото в нея са намесени настоящи общински съветници от ГЕРБ, а тя се е случила по времето, когато Бойко Борисов беше кмет. Дори работата да се потули и да не се стигне до пълно разнищване на случая, Плевнелиев си остава оцапан. Най-малкото защото днес е кандидат-президент, на когото му се налага да обяснява защо само преди няколко години е прикрил толкова голямо престъпление, извършено от общинари. В този смисъл да очакваме ли от него и като президент да си затваря очите по същия начин, но за още по-сериозни престъпления?

Както казахме, самото споменаване на името му в контекста на думата „подкуп” вече е малка катастрофа, и то в самото начало на кампанията. Цветанов дори не изчака медиите да се разгърнат истински в разкрасяването на героя, когото лично Бойко Борисов избра. Хвърли кал и го оцапа още на първата седмица. Направи го с плитка, милиционерска хватка. „Плевнелиев е толкова честен, че дори преди години му искаха един милион лева подкуп, а той не ги даде“. Уж го хвали, а всъщност го топи. В България това минава за висш пилотаж в интригантстването на ниво „входа на блока“. Докато снасяше тази клюка на журналистите, Цветанов трябваше да бъде по ролки и с пеньоар. Иначе на физиономия го докарва перфектно.

Ударът по Плевнелиев има и по-дългосрочна цел. Ако той се провали, което е твърде вероятно предвид неубедителното му представяне в ролята на кандидат за президент, най-много ще пострада имиджът на Борисов. Това ще е загуба за ГЕРБ, но тъй като партията се идентифицира изцяло с лидера си, ще е поражение за Бойко Борисов. Той лично посочи Плевнелиев, което го прави още по-съпричастен с кандидатурата му. Цветанов знае това и се цели в Борисов, макар и по-отдалеч.

Ако ГЕРБ загубят президентските избори, това ще е началото на края им. Този край може да се проточи и по-дълго, но може да дойде и по-скоро. Зависи от много неща. За пример ще дам продължителното угасване на НДСВ. Във всеки случай ще има още една вътрешна битка за овладяването партията, а днешното поведение на Цветанов показва, че той няма да се даде без бой. Явно е много сигурен в себе си, щом се решава да въвлича кандидата на Борисов в такъв скандал.

Предполагам, че Плевнелиев е бил бесен, след като е чул как вътрешният министър се опита да му изпише неподкупни вежди. Ако той успее да стане президент, вътрешният министър със сигурност ще има още един силен враг във властта, което ме кара да предположа, че този калташки номер няма да е последният му в започващата кампания. Цветанов ще направи, каквото може, Плевнелиев да не стане президент, а ако ГЕРБ успеят да вземат кметове в основните големи градове, ще го отчете като свой личен успех. Провалът на президентските избори ще стовари върху Борисов. Успехът от местните ще е за него. Това, разбира се, звучи твърде схематично и ще бъде изпълнено с различни нюанси, но по-всяка вероятност е посоката, в която трябва да тълкуваме иначе нелогичното поведение на Цветанов. Няма шеф на предизборен щаб, който да е толкова малоумен, че сам да въвлече кандидата на партията си в такъв идиотски скандал. Искам да кажа, че Цветан Цветанов не се изпусна случайно или от тъпотия. Последиците тепърва ще видим, но отсега е сигурно, че тази кампания ще бъде доста интересна и пълна с неочаквани обрати. Цветанов заби нож в гърба на Борисов, отговорът предстои.

Явор ДАЧКОВ

Коментарът е публикуван във вестник „Галерия“