Целият модел на ГЕРБ почива върху отсъствието от страната - физическо и виртуално - на българската емиграция, като избиратели, депутати и като участници в управлението.

Ilian Vasilev

Да, прав бе Кристиан Таков, че трябва да пазим правото от закона. В казуса с гражданството на Кирил Петков, който засегна мафията жестоко като разкри далаверите им в ББР и ДКК, нещата са прости.
Правото е на негова страна, защото нотариално заверената декларация е неговия акт, неговата воля. Процесът от тук нататък е извън негов контрол. И забележете, пак от гледна точка на правото, нещата би трябвало да ясни - тъй като няма хипотеза канадската държвата да му откаже, нито пък той да върне процеса. Само е въпрос на време. От гледна точка на Конституцията е ясно - той е български гражданин без конфликт на лоялност и гражданска принадлежност.
Но ДПС и ГЕРБ които са новата коалиция на статуквото се нахвърлиха върху му, за да намерят някаква контраигра след разкритията за полицейското насилие. ИТН също се включиха в тази игра и удостовериха на практика не толкова плаващото "мнозинство" което трябваше да ни управлява.
Нека дадем и по-общ контекст по темата с българското гражданство. Идеята да няма двойно гражданство в Конституцията е да се избегне конфликта на принадлежност, съответно на лоялност. И Кирил го е направил по единствения възможен начин. 
Ясно е, че покрай тази атака срещу Петков и срещу служебното правителство се цели и дискредитация на президента Радев в навечерието на президентските избори. 
Но още по-конкретно тези брутални мафиози целят да отменят и цялата му дейност и актове, които накърниха интересите им и затвориха кранчето на достъпа до публични пари. Цялата тази паплач сега вие на умряло защото тя от конкуренция и пазар не разбира, разбира единствено от "усвояване" на публични - национални и евро - средства. Перспективата такива като Петков да останат в управлението не им дава мира.
За тези хора няма проблем да продават българско гражданство на мафиоти, дори заподозрени за връзки с терористически клетки, няма проблем да "доказват" своята лоялност към българската държава, като работят за интересите на други държави, да държат сметките си в офшорни зони, да се обогатяват безогледно с кражби на публични средства. И сега точно тези люде с компрометиран морал ни говорят за закон и правила?!
Казусът изпраща смрязаващо послание към всички българи зад граница, които напуснаха страната за да търсят невъзможното щастие, квалификация и благоденствие, което същите тези политически мутри, им отказаха в Родината. Сега искат да им покажат, че не са желани обратно - само парите им са ОК, съветите и личното участие в управлението - не.
Намирам пряка връзка между съпротивата на ДПС и ГЕРБ срещу електронно и дистанционно гласуване /по пощата/ и тази атака срещу Петков. Целият модел на ГЕРБ почива върху отсъствието от страната - физическо и виртуално - на българската емиграция, като избиратели, депутати и като участници в управлението.  Защото българското общество бързо разбира кое е добро за него, кои хора са качествени и милят за него, и кои са подставени лица на паразитиращата класа от политически олигарси.
И започна да прави правилните избори. А българите в чужбина могат сами да си направят извода и за деградацията в средите на ИТН. 
Е, господа Борисов, Митов, Доган - искате война. Ще я получите.

Фейсбук