Цензурата в Русия удари и сайтове за вицове

Цензурата, наложена от властите в Москва над това как се отразява започнатата от Владимир Путин агресия срещу Украйна, достигна и сайтове за шеги и вицове. Един от най-популярните сред тях е Анекдот.ру и в събота собствениците му обявиха нови правила за това какво и как трябва да се публикува на него.

Те се позовават на приетия точно година по-рано, на 4 март 2022 г., от Държавната дума закон 207.3, наречен "Публично разпространение на умишлено невярна информация за използването на въоръжените сили на Руската федерация". На негово основание се въвеждат "специални условия за публикуване":

 

Обсъждането на военния конфликт в коментарите и чатове за гости (включително лични чатове за гости) не е разрешено, независимо от заетата позиция. Нарушителите ще бъдат предупреждавани, ако го направят отново, достъпът им ще бъде забранен.

В Общите правила е включено и това, че на "сайта действа принципът "публикува се всичко, което се изпраща", с изключение на спам, реклами, много дълги текстове и материали, нарушаващи законите на Руската Федерация". Едно от първите ограничения след нахлуването на 24 февруари 2022 г. бе да се забрани "специалната военна операция" да се нарича "война" и да се разпространява информация за нея, която не е от официални източници. И двете се преследват, включително със затвор до 15 години.

Любопитно е, че съдържанието на Анекдот.ру минава първо през редактор, който решава кое от изпратеното от потребителите да бъде публикувано всеки ден в 12 часа. В този смисъл новите инструкции по-скоро звучат като сигнал към читателите да не засипват дежурните редактори с вицове и мемета за войната или Русия, които така или иначе няма да излязат на сайта.

В първите 24 часа след нахлуването на руската армия сайтът бе буквално удавен от близо три хиляди вицове, мемета, снимки и стихчета, много от които бяха насочени срещу властта. На втория ден от тях останаха само около 30-ина политически коректни.

https://frognews.bg/novini/tsenzurata-rusiia-udari-saitove-vitsove.html