Цени, услуги?!

Сергей Трайков

 

Макар и с половин уста, най-после и Министерството на туризма официално призна, че в сравнение с миналата година летувашите у нас са с 8 процента по-малко. А каква ли е неофициалната цифра? Една снимка на журналистка от БНТ показа как изглежда централният плаж на „Слънчев бряг” на 4 юли по обяд.

Катастрофално тъжна гледка: безкрайни редици от чадъри, а под тях няма нито един човек. Плажната ивица е пуста, сякаш е средата на ледовития януари, а не разгарът на лятото.

Причините за това са много и различни, всякакви капацитети се изказват и дават акъл, но истината е, че приливът или отливът на туристи се свеждат до две простичи думи – цени и услуги. Ето само два примера.

Бистро „Шам рок” до хотел „Добруджа” в курорта” Албена” продава бутилка от литър и половина най-обикновена минерална вода за скандалната цена от 11 лева. А в социалните мрежи пламна възмущение, когато бе публикувана снимка на касова бележка за 70 лева – толкова струва един чадър на плаж „Каваците юг”.

В отговор на недоволните управителят Габриел Казанджиев обясни, че това била цената само на чадърите, които се намират на първа линия. Всички останали стрували по 60 лева. Което не било скъпо, защото по света цените били същите, само че в евро.

Входът за плажа на петзвезднния хотел „Мажестик” в Кан наистина струва 69 евро, но освен чадър в тази цена влизат цял ден неограничено количество храна и напитки, включително шампанско и коктейли, а на всичкото отгоре по време на кинофестивала може да извадиш късмет и да видиш там по бански Анджелина Джоли, Ален Делон, Брад Пит, Куентин Тарантино или Моника Белучи.

Да видим какви са цените и в Рио де Жанейро. В този град стандартът е четири пъти по-висок от нашия, но цените на плажовете са с пъти по-ниски от нашите. Да вземем за пример най-прочутия плаж на света – Копакабана.

Тук чадър и два шезлонга струват общо 7,50… лева – за цял ден. А по дългата четири километ-ра и широка около километър плажна ивица са разположени безброй баскетболни табла, джаги, маси за тенис, фитнес площадки, игрища за плажен футбол, волейбол и джитбол – за безплатно ползване.

Освен това Копакабана е най-голямата концертна сцена на Рио: на пясъка до Атлантическия океан концерти изнасят известни артисти от цял свят като Елтън Джон, Род Стюарт, Лени Кравиц или вечните Ролинг Стоунс – също напълно безплатно за плажуващите.

Тук обаче не е Рио де Жанейро, вероятно би казал г-н Казанджиев, който в отговор на разминаването между цени и услуги, отсича: “Не сме задължили никого насила да дойде тук!“ И той е като всички концесионери, които се оплакват, че работят на загуба и са принудени да слагат високи цени, понеже плащат голям наем на държавата.

В техен стил можем да кажем, че и тях никой не ги е задължавал насила да наемат плажовете. Обаче и Министерството на туризма си го бива. След избухналото недоволство в социалните мрежи срещу цените на чадърите негови инспектори направиха проверка на плаж “Каваците юг“. Те констатираха само едно нарушение: табелата, на която са написани големите цени, е малка (!?)

Коментарът наистина е излишен.

https://kafeneto.wordpress.com/