Цигански напеви, но не по Сарасате, а по ГЕРБесате

Цигански напеви, но не по Сарасате, а по ГЕРБесате Някои си мислят, че циганин е обидна дума, обидно наименование на един етнос дошъл от никъде, но останал трайно в Европа, в това число и в България.

Не мога обаче да твърдя подобно нещо, слушайки виртуозното изпълнение на цигуларката Сара Ченг на „Цигански напеви“ от Пабло де Сарасате, испански цигулар и композитор.

Слушам изпълнението й и колкото да е хубаво и нежно, ми звучи тъжно, като тъга по нещо красиво, но пропуснато. Едва в края на това произведение има по-мажорно звучене, сякаш циганин е получил някой лев за своя глас на местните избори и пие и похапва за здравето на победителите от ГЕРБ или най-вече за свое здраве и е щастлив, че е намерил нещо за миг радост през следващите дълги четири години до следващите местни избори.

Какво да кажа – цигански напеви, но не от Сарасате, а от ГЕРБесате...

 

Нямаше да пиша тези редове, ако обективът на камерата ми не видя онзи яд сред голямата група цигани, наредили се чинно пред пункта на БЧК (Български Червен кръст-бел. ред.) на ул. “Оборище“ № 95, да получат поредния трети транш от „великите“ европейски помощи.

Цигански напеви, но не по Сарасате, а по ГЕРБесате Ако си мислите, че ЕС не се грижи за нас, се лъжете... Той се грижи, ама много, и то предимно за циганите и остарели и болни хора, които са като бяла лястовица сред тях.

Какво ли им дава могъщата Европа?! По-добре никога да не допирате до подобна помощ, ако имате здраве и късмет...

Процедурата е наименувана с надути, чуждестрански понятия, нямащи нищо общо обаче с раздаваните хранителни продукти. Ето как звучи:

„Разпределение на храни от интервенционни запаси на ЕС” на социалнослаби лица - трети транш. Вече четвърта година по програмата на Червения кръст се подпомагат социалнослаби лица, получили помощи за отопление през последния отоплителен сезон. Списъците са предоставени от Агенцията за социално подпомагане. За първи транш продуктите са били: Хранителните пакети съдържат 5 кг ориз, сарми - 1,7 кг, спагети - 1,5 кг, нишесте - 0,42 кг, грис - 1 кг, вафли - 1,5 кг. Периодът за раздаване на продуктите от първи транш е бил от 29 юли, вторият транш е бил от 15 август - 2 септември, а третият 1-22 ноември 2011 година.

Продуктите, които се раздават на трети транш, са ориз 6 кг, брашно 6 кг, спагети 2 кг, грис 2 кг, нишесте 0,42 кг, обикновени вафли 2 кг и постни лозови сарми 6,8 кг. Броят на подлежащите на подпомагане за цялата област е 9 823 души, от които 2 539 е броят на бенефициентите, включени допълнително. Подлежащи на подпомагане са хора, които са получавали енергийни помощи за отоплителен сезон 2010/2011 г. и майки -осиновителки, получаващи месечни помощи за отглеждане на дете до 1 година по реда на чл. 8, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца /ЗСПД/, както и семейства, в които се отглеждат деца с трайни увреждания, подпомагани по  реда на чл. 8д от ЗСПД.

Цигански напеви, но не по Сарасате, а по ГЕРБесате Всичките тия „изумителни“ благинки са на фона на едва около 38% работещи от циганският мат‘рял, който според Бойко Борисов е 1 милион цигани, а според преброяването от февруари т.г. на НСИ около 350 000 – 400 000 цигани.

На фона на нерадостния факт, че всеки пети българин в трудоспособна възраст е освидетелстван за инвалидност. Което стана ясно от изнесените от Българската стопанска камара (БСК) данни. „През 2002 г. са освидетелствани 272 000 българи, а през миналата година те са били 422 000.“

Картината може и да е минорна, дори гротескно минорна, но от управляващата ГЕРБ, от ДПС, БСП, както и от много други политически партии не се отказаха да припечелят от техните гласове с благи думи и обещания. По мои скромни изчисления от протоколите на бургаските СИК, без да претендирам за абсолютна точност около 10 000 гласа цигански вот е даден за кандидат-кмета на ГЕРБ Димитър Николов и около 2 400 гласа за общински съветници на ДПС в община Бургас.

Обаче само четири дни по-късно онези щастливци, припечелили някой лев покрай изборите, са на опашките пред пунктовете на БЧК и чакат своите „качествени“ хранителни помощи с гордо поставеното лого на ЕС върху лошокачествен ориз, от който от пакет 1 кг изкарваш чаша-две здрав ориз, който обаче няма вкус и не набъбва нормално като оня, който се продава по магазините. Кутии с постни лозови сарми, които са толкова кисели и пресолени, че дори уличните кучета от порода „Комлушка превъзходна“ не искат да ги ядат. Циганите знаят този абсурден вкус и ги оставят обратно в БЧК или ги хвърлят в кофите за боклук.

Пред мен те споделят, че искат олио, захар, салам – просто нещо, което могат да ползват в домакинството. Попитах ги дали не са щастливи, че техният избор за кмет Димитър Николов е спечелил изборите, а отгоре ми се изля вълна от оплаквания и недоволство.

Разказаха ми за неплатените заплати от общината на наричаната от тях „Екочистота“, как служба ГРАО не им давала бележки за изкарване на нови лични карти и паспорти и то особено за жителите на прословутата ул.“Тамара“, където имаше десетки хора, регистрирани на един адрес?! Разказаха ми за натиска върху работещите в общинската чистота, които ако не гласували за ГЕРБ щели да останат без работа. Полицията не им правела спънки да гласуват, както и от СИК, макар че имали карти с изтекъл срок, но сега ситуацията била различна.                                                                                                       Една майка на 4 деца искаше работа „...да даде на народа работа да даде (кметът Николов-б.а.), да имат хората какво да ядат...“ „Ще напълни сега парите в джобите (става въпрос за кмета -б.а.), а на ромите един гол ташак да яде... и да пускаме децата по казаните да ровят...“ продължи тя. „Мен не ме интересуват улиците, а да помагат на бедните, които имат и много деца. Улицата ли е по-важна или този народ е по-важен?  Да ни дадат работа на бедните.“

Цигански напеви, но не по Сарасате, а по ГЕРБесате

Един циганин на около 40 години възраст искаше работа, която да се различава от миенето на тоалетни и почистването на градинки, а от съседния вход „А“ на сградата на ул. “Оборище“, където е регистрирана на адрес фирмата „Йори“ ЕООД, собственост на съпругата на кмета Николов - Гергана Николова, излезе намусен възрастен господин и в движение срита едно невръстно циганче позволило си да му пресече пътя...

В същото това време по ул. “Оборище“ минава на отсрещният тротоар общинският съветник Селим Иса от ДПС избран и с техните гласове и нула внимание и грижа, камерата го запечатва в гръб...

Цигански напеви, но не по Сарасате, а по ГЕРБесате Това е нерадостната участ на бургаските цигани, без работа с 3 транша на година негодни за ядене сарми и малко вафли за сладост и сладки обещания от управляващите от ГЕРБ, с които обаче не може да се говори, защото те идват, режат лентички и си заминават, а за циганите какво остава... Това, което и за българите, които мислим, че сме по-добре и си ги избираме тези същите измамници, които уж се борят да открият нови работни места, да повишат доходи и за които лъжите им, изречени предизборно, лъснаха само четири-пет дни след изборите.

Бюджет 2012 – няма приоритети за борба с безработицата, пенсиите ще се дигнат едва 2013 г., ако имало ръст на икономиката, няма пари за наука, но рязане на броя заплати за изплащане при пенсиониране за фуражките – НЯМА?!

Казано иначе, в България по тези избори я свършихме като ЕДНА ГОЛЯМА ЦИГАНИЯ...

Никакви цигански напеви по Сарасате, а цигания по ГЕРБесате...

Христо ТОДОРОВ

 Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.