Цитат на деня: В ХИМИЧЕСКАТА КОЛБА НА ПОЛИТИКАТА

Grigor Lilov

 

"БСП няма бъдеще. Аз напуснах партията още през 2000 година. Това беше очевидно още тогава, оставиха я да деградира като отпаден продукт на Генералското движение. След толкова много години всички виждат резултата и всеки си прави оценката. Предполагам, че е една и съща. Даже и да питате Корнелия Нинова. Там бъдеще няма."
*** Жан Виденов, бивш шеф на БСП, бивш премиер на България (1995-1997) в интервю за "ПловдивПрес".
________________________________
§ Генералското движение се появи през 1998 като структура в самото БСП.
Под наименованието „Движение за единство и развитие на БСП”, в него се включиха: ген. Любен Гоцев (бивш шеф на външното разузнаване на Тодор Живков, заедно с Иван Славков - зетя на Тодор Живков, са създатели на СИК), Димитър Иванов (бивш началник на 6-и отдел към 6-то управление на ДС – комунистическото Гестапо), Бриго Аспарухов - бивш шеф на разузнаването и други видни и най-видни кадри на тоталитарната Държавна сигурност.
Като политици, произлезли от този кръг познавате Младен Червеняков, сина на покойния Николай Добрев, Румен Петков, Татяна Дончева, бившата социална министърка Емилия Масларова, починалия внезапно виден банкер Димитър Димитров. (ОББ , Еврохолд, Доверие, държавната Българска банка за развитие) и др. Въобще списъкът е много дълъг.
Една част от генералското движение е известна и назовавана като кръг „Монтерей”. Друга част – по-непопулярната, е кръгът „Банкя”.
И двата кръга - цялото Генералско движение лансира Бойко Борисов първо като гл. секретар на МВР, после като кмет на София, а за капак като премиер и му осигури явното и неявното ОФ-то, с което управляваше (подкрепата на ДПС беше осигурена от Кремъл.)
.
§ Жан Виденов обяви, че ще прави структура „Лява алтернатива” и заяви, че има Инициативен комитет за създаването на такава партия, чийто член е и той. ПП „Лявата алтернатива“ ще участва в предизборна коалиция с други партии, една от тях е Съюз на комунистите в България.
"Съюзът на комунистите" в България е основан от Костадин Чакъров, бивш доверен съветник на Тодор Живков.
Сигурната друга участваща партия, макар и неназована е „Български път”, основана през 2001 г., която се счита като най-близка до Жан Виденов и най-вероятно тя ще го издигне като кандидат-депутат в Пловдивско.
 
Фейсбук