Червени депутати начело в харчовете на гориво платени с народни пари

Бившият социален министър Масларова издухала около 50 месечни пенсии през ауспуха на служебен автомобилБившият социален министър Масларова издухала около 50 месечни пенсии през ауспуха на служебен автомобил

Как ли ще реагират червените бабички, ако разберат, че онази важна червена особа, която ги пращаше на море през зимата е издухала за гориво пенсиите на около 50 баби за една година?! Ще се радват ли карнобатлии, ако разберат, че техният народен представител от БСП е отново в челото на класацията с харчовете?! Докога ще плащаме по около 1 800 безотчетни пари на депутат всеки месец за някакви разходи над заплатата му? Не ви ли писна от тези твърде голям брой нищоправещи народни избраници?!

Как ли ще реагират червените бабички, ако разберат, че онази важна червена особа, която ги пращаше на море през зимата е издухала за гориво пенсиите на около 50 баби за една година?! Ще се радват ли карнобатлии, ако разберат, че техният народен представител от БСП е отново в челото на класацията с харчовете?! Докога ще плащаме по около 1 800 безотчетни пари на депутат всеки месец за някакви разходи над заплатата му? Не ви ли писна от тези твърде голям брой нищоправещи народни избраници?!

Депутатите заредили 806 бона в колите си за 11 месеца  през 2011

Това сподели „Монитор“ по данни от справка, предоставена му по Закона за достъп до обществената информация. Около 201 депутати са се възползвали от привилегията.

Бившият социален министър Емилия Масларова  пътувала из България надлъж и шир, след като е получила 6 111 лв., макар че е от старозагорския Бившият социален министър Масларова издухала около 50 месечни пенсии през ауспуха на служебен автомобилизбирателен район, който съвсем не попада сред отдалечените от столицата. Масларова била засечена да се вози в сив Фолксваген Пасат с личен шофьор. Рекордьор по издухан бензин е червеният П. А., който се  нарежда в челните места с бензин за над 8 бона?! Той е изхарчил с цели 1 160 лв. повече от предишните си рекорди, когато беше пропътувал 22 281 км със служебните лимузини и си беше възстановил 6  839,90 лв. за личен бензин. Възстановената сума беше еквивалентна на изминати 31  090 км, или общо П. А. беше пропътувал по служебни парламентарни дела близо 53 000 километра за минал период и беше изминавал бе по 197.6 км дневно. Кога ли му е останало време да присъства на заседанията на парламента?!!

Тази сума ( над 8 000 лв.) е колкото пенсията на един пенсионер за цели 5 години, а нашето червено момче я е изхарчило само за бензин и то за някакви си 11 месеца?! Може би пък заради това ГЕРБ загубиха местните избори в родното му градче?! Кой да ти каже, но не е ли малко множко, че и нагло...

Нали уж БСП беше социална, лява партия, а то какво излиза...

От лидерите на политическите сили в НС единствено лидерът на СДС Мартин Димитров  бил получил пари за гориво. Той обаче напълнил  два пъти резервоара и отчел само 264 лв.

Най-малко пари за бензин се отпускат на депутатите от София. Герберът Лъчезар Иванов бил налял в джипа си гориво за 1 491 лв., платени от бюджета на НС, може би за да идва на работа в парламента...

Най-големите суми за гориво получават депутатите от черноморското крайбрежие.

След спирането на 30 от най-грохналите мерцедеси на парламента, които са навъртели по над 500 000 км се заформила криза за служебни автомобили.  Избраниците трябвало да се редят на опашка, за да се доберат до някой от 63-те служебни автомобила, които останали на тяхно разположение. НС планира да закупи нови 25 коли през 2012 г., след което щели да бъдат пенсионирани и дарени на други ведомства още 13 овехтели возила от автопарка на законодателния храм.

Парламентът спестил 540 000 лв. от заложените разходи за служебните автомобили през 2010 г.

Икономисаната сума била дарена заедно с още 1,5 млн. лв. на СУ „Св. Климент Охридски”. Икономията в НС върнала и  лимита за бензин на депутатите отпреди средата на 2010-а.  По това време таванът бил с 10% по-висок на годишна база. Така пътуващите до най-отдалечените избирателни райони разполагали с около 8000 лв. за бензин на година, а тези от София с малко Бившият социален министър Масларова издухала около 50 месечни пенсии през ауспуха на служебен автомобилнад 1500 лв.  Парадоксално но този значим харч се приел като стимул затова депутатите да пътуват със собствените си коли, защото така 1 км  излизал 21 ст., а пътуването със служебните – 1,20 лв., обяснили от НС.

Ако мислите, че това е всичко, грешите. През 2012-а депутатите ще разполагат и с повече бензин за обиколки със служебни лимузини. Според обявление на НС за обществена поръчка, което е публикувано на страницата на ресорната агенция, става ясно, че ще бъдат доставени 390 000 литра бензин и 35 000 литра дизелово гориво. Според обществената поръчка от края на 2010-а пък през отминалата преди дни година за служебните депутатски автомобили са били осигурени общо 273 000 литра бензин и 21 000 литра дизел. Дали са отчели обаче повишените цени с цели 14 ст. за литър, кой да ти каже...

201 депутати обиколили  около 500 пъти България, може би за да я обикнат

Близо 500 пъти дължината от 2245 км на държавните ни граници, са изминали със служебните си автомобили 201 депутатите през миналата година. Общият пробег на парламентарните лимузини за периода надхвърля 1,1 млн. км?!!

В края на август 2011 г. класацията по обиколки безапелационно оглавил соцдепутатът Георги Анастасов. Макар и избран от район Плевен за депутат, от началото на 2011 г. бил навъртял 25 403 км?!  Само за 7 месеца пропътуваното  разстояние се оказало равно на 12 пъти обиколката на територията на Червени депутати начело в харчовете на гориво платени с народни париБългария и надхвърлящо 4 пъти  дължината на Великата китайска стена. И това социалдемократът е постигнал след като парламентарното ръководство спуснало таван от 2500 км месечен пробег за всеки от служебните автомобили?!

Такива са подвизите на част от червените народни избраници...

Бургаските  депутати от ГЕРБ  бяха с рекордни обиколки на ЗЕМЯТА със служебни лимузини през 2009 и 2010 г.

Бургаските депутати са депутати, когато са на път и сигурно заради това са ги избрали, може би за да не пречат на работата на своите колеги, а да пътуват и събират опит...

Един от първенците по изминати километри със служебна лимузина беше шефът на транспортната комисия и депутат от ГЕРБ Иван Вълков, който живее в Сарафово. Той беше изминал 25 394 км. Отделно си беше възстановил още 2 460, 32 лв. за личен бензин, което означава още 11 182 км допълнително.

Лидерът на ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев Петров например беше сред тези, които бяха минали по цял Екватор и нещо. Със служебна кола той беше изминал 24 171 км, а за лъскавия джип „Фолксваген Туарег“, който ползва, си е възстановил 5 465,50 лв., което прави още 24 841 километра. Това означава, че Бойчев беше изминал общо близо 49  000 километра за деветте месеца депутатстване, или близо 5 400 км на месец.

През март 2011 стана ясно, че депутатите пътували цели пет пъти до Луната според  изминатото от тях общо разстояние?!

През 2010 г. служебните коли на депутатите са изминали 1 970 798 км. Това сочеше справка, изготвена от администрацията на Народното събрание след молба на „Труд“ по Закона за достъп до обществена информация. Изчислено спрямо разстоянието от Земята до Луната - 384 403 км, излиза, че служебните возила са отишли 5,13 пъти до месечината.

Отделно депутатите доста са пътували служебно с личните си МПС, за което парламентът им е възстановил 789 745,94 лв. за гориво. За парите има лимит според отдалечеността на избирателния регион - най-общо се покрива отиване и връщане веднъж седмично.

Дори една герберка Силвия Хубенова нямала книжка, но въпреки това си била възстановила 3460,36 лв. за гориво. Тя има на свое име 11-годишно „Рено Клио“, с което се придвижвала от родния Асеновград до София и обратно?!

Кой каза, че Андрешко не е жив в нагласата и действията на българските депутати...

Класацията за 2010 г. беше такава:

1. Любомир Владимиров – „Атака” – 3797 литра

2. Стоян Гюзелев – ГЕРБ – 3494 литра

3. Иван Алексиев – ГЕРБ – 3085 литра

4. Петко Атанасов – БСП – 2887 литра

5. Вяра Петрова – ГЕРБ – 2886 литра

6. Ивайло Тошев – ГЕРБ – 2503 литра

7. Димитър Петров – ГЕРБ – 2394 литра

8. Ваня Георгиева - ГЕРБ – 2207 литра

9. Християна Янчева – ГЕРБ – 2144 литра

10. Десислава Танева – ГЕРБ – 2124 литра

11. Галина Милева – ГЕРБ – 2088 литра

12. Огнян Тетимов – „Атака” – 1995 литра

13. Ваньо Шарков – Синята коалиция – 1983 литра

14. Юлияна Колева – ГЕРБ – 1876 литра

15. Красимир Минчев – ГЕРБ – 1834 литра

Първенецът в класацията  Любомир Владимиров беше получил пари за около 33 000 км, но той е изминал и със служебно МПС други 33 362 км, с което наистина оглавява първенството.

1 млн. лева за нови коли на депутатите през 2012

Цецка Цачева обяви в ефира на TV7, че един милион лева ще бъдат заделени от Бюджет 2012 за обновяване на автопарка на Народното събрание. Купуването на нови автомобили за депутатите било наложително, тъй като „голяма част от сегашните служебни коли на народните представители са остарели и амортизирани”.

Председателката на парламента заяви, че не ставало въпрос за покупка на скъпи и луксозни. „В условието на криза, ще се насочим към автомобили от по-нисък клас”, уточни тя, допълвайки, че изборът на колите в никакъв случай няма да бъде за сметка на сигурността на народните представители. Веднага след като новината бе съобщена, интернет форумите буквално „преляха” от коментари, повечето от които негативни.

Според българските граждани, е недопустимо почти всяка година да се прави обновяване на автопарка на Народното събрание. „Откакто се помня, все депутатските коли са стари и амортизирани и всяка година се купуват нови”, пише интернет потребител. „То и депутатите са остарели и амортизирани, но никой не ги сменява”, е друго мнение, споделено в Мрежата.

Българите не само, че не искат парите им да отиват за скъпи депутатки возила, но и не са малко хората, подкрепящи идеята, автопаркът на парламента да бъде закрит. „Спасете железниците и хващайте влака, дами и господа!”, призовава български гражданин. Друг пък е на мнение, че вместо да се дават всяка година пари за нови депутатски коли, е по удачно да се обнови старият и амортизиран автопарк на градския транспорт. „Всеки ден хиляди българи пътуват в амортизирани рейсове, но това не прави впечатление на депутатите”,  коментираха   данъкоплатците според материали публикувани в медиите.

Насред лятото на миналата година стана ясно от справка на bTV следното:

По 900 лева на месец харчат депутати за бензин

Те предпочитали личните си коли за срещи с избиратели, за което получавали средно по около 900 лева на месец за пътуванията си с личните си автомобили и тези разходи не се доказвали по никакъв начин. Това  показвала специална справка от парламента, изготвена по искане на bTV.

Тази практика се толерирала от парламента и така някои от тях получавали до 8200 лева годишно, за да пътуват до по-отдалечените райони. Оказало се обаче, че никой не им иска фактури.

През изминалите три месеца  от второто тримесечие общо 182-ма депутати били ходили до избирателните си райони. Само за юни миналата година на народните представители са изплатени над 163 хиляди лева за срещи със симпатизанти, а близо 105 хиляди лева  отишли за бензин.

Счетоводството на парламента  не съхранявало и не обобщавало информацията за това колко километра са пропътували депутатите с личните си коли, както и за изразходваното от тях гориво.

Антон Кутев от БСП например често пътувал с личната си кола до избирателния си район - Силистра. За гориво на месец получавал средно около 700 лева. Червеният депутат отчитал изминатите хиляди километри с декларация, в която сам вписвал дестинацията и навъртения километраж, и не представял фактури за налетия бензин, защото където ходел участвал в масови мероприятия, пресконференции и по този начин можел да докаже къде е бил.

Ще бъде добре другарите депутати да се замислят по въпроса и да открият, че са харчили по 3 минимални работни заплати за месец само за гориво, а свършеното от тях го виждаме всички-безработица, абсурдни пенсии, ширещата се престъпност, разпад на икономиката и празни приказки. Дали на тяхно място да не пратим кучетата, които се оказа че вършат работа по-добре от органите и то без награда от 3-4  телешки пържоли.

Христо ТОДОРОВ