Червен картон за Лечков от ЕК принуди премиера да му спре европарите

Червен картон за Лечков от ЕК принуди премиера да му спре европаритеБезпрецедентно всички европроекти за строителство на Сливен са спрени до второ нареждане

 

След настояване на Европейската комисия българските власти са спрели изпълнението на всички европроекти за строителство на община Сливен, научи Mediapool. Причината за спирането на 8-те проекта на обща стойност около 60 млн. лв. са допуснати нередности при избора на изпълнителите.

Това се случва за първи път в България - всички европроекти на една община да бъдат спрени. Такава санкция досега не е прилагана спрямо нито една от 264-те общини у нас. Това обаче не е прецедент спрямо други страни в Европейския съюз, където също е имало подобни случаи дори и по-драстични с връщане на пари по вече реализирани проекти.

Този случай може да се приеме и като първо спиране на еврофондове по време на управлението на правителството на ГЕРБ, като се изключи временното спиране на плащанията по водните проекти.

Различното от времето на тройната коалиция е, че настоящото правителството само си спира парите, без да чака Брюксел да го направи. Това става въпреки премиерската подкрепа за приятеля Лечков като кандидат-кмет. „Като всеки човек и Лечков има слаби неща, които през следващия мандат с наша помощ ще оправи. В много други области като спорта и това, което прави в Сливен, много кметове могат да му завиждат“, каза Бойко Борисов в началото на юли, което е десетина дни преди случаят Сливен да се разглежда в Европейския парламент.

Червен картон за Лечков от ЕК принуди премиера да му спре европарите„Всички мерки взети по отношение на община Сливен са национално решение и могат да се разглеждат като превантивна мярка. Имаме активен диалог с Европейската комисия и работим за бързото изясняване на случая“, каза министърът по еврофондовете Томислав Дончев пред Mediapool.

Началото на скандала тръгва с филмче в интернет

Скандалът с европарите за Сливен набира скорост, след като група общински съветници от коалиция „Съюз за Сливен“ пуска в интернет документален филм за управлението на града, озаглавен “Новата мафия“. Видеото е в две части, на български език, има и английски субтитри. То представя конкретни схеми за източване на европейски и общински пари от „престъпен кръг“ около кмета Лечков, който е наречен „капо ди тути капи“. „Сбирщайн“ пък нарече Лечков общинските съветници пред Mediapool.

Съветниците от града разказват във филма как благодарение на две подставени лица на Лечков – Евгени и Коста Петкови, фирми на кмета са овладели 90% от обществените поръчки на Сливен. Лечков е обвинен в пране на пари, източване на общинския бюджет и кражба на милиони от еврофондовете.

Завъртането на видеото в youtube е гледано и от евродепутати, а сигналът на общинските съветници, сред които има и бивши членове на управляващата ГЕРБ, се разглежда в средата на юли от комисията по жалби и петиции в Европейския парламент. Следват няколко писма от Европейската комисия до българските власти. В тях Брюксел изразява притесненията си за нередности при избора на изпълнителите на обществените поръчки.

Изпълнителите са избрани чрез сключването на т.нар. рамково споразумение по всички договори за строителство с европейски пари. Тази практика обикновено се прилага при договори за услуги и доставки, докато в строителството почти не се ползва, обясниха експерти. Това е породило и съмненията за нередности.

България действа превантивно

Първи след получаването на писмата от Брюксел реагираха от Министерството на околната среда и водите. Още на 5 август ведомството на министър Нона Караджова съобщи, че временно спира изпълнението на водния цикъл на Сливен. Проектът е за над 52.6 млн. лв., като над 7.9 млн. лв. вече са преведени на общината. Той е продължение на водния проект финансиран по програма ИСПА за 73 млн. лв., който също беше спрян от Еврокомисията и е без шанс да продължи с европейски пари, а България ще трябва да възстанови и част от похарчените около 20 млн. лв. на Брюксел.

„Министерството на околната среда и водите предприема превантивни действия за защита на интересите на българските и европейските данъкоплатци“, защото въпросът за водния цикъл на Сливен е „отнесен до Европейската комисия и Европейския парламент и по този начин придобива международни измерения, заплашващи репутацията на страната ни и усилията на администрацията да гарантира доброто финансово управление на европейските фондове“, съобщиха тогава от ведомството на министър Караджова.

За разлика от тях обаче, Министерството на регионалното развитие запази мълчание по случая, въпреки, че е уведомило официално община Сливен още в средата на август. На въпросите на Mediapool от ведомството на министър Лиляна Павлова не отговориха.

Сливен изпълнява и два малки проекта по оперативна програма „Човешки ресурси“ за около 400 хил. лв., но по тях няма установени нередности и изпълнението им продължава, казаха от програмата пред Mediapool. По думите на Лечков обаче той чака да бъдат възстановени 176 хил. лв. по приключилия проект за домашен помощник за хора с увреждания.

Без първи копки в Сливен до местните избори

Непосредствено преди първата копка на 15 август бяхме уведомени от управляващия орган на програма „Регионално развитие“ да не започваме проектите докато не се произнесат компетентните органи, каза Лечков пред Mediapool. Той обясни, че не е привърженик на първите копки и не се притеснява, че няма да има такива до изборите.

Със собствени средства около 3 млн. лв. довършихме ремонта на дневен център за деца и възрастни с умствена изостаналост „Св. Стилян детепазител” и в дом за стари хора в града, както и на центъра за настаняване на деца с увреждания от семеен тип, заяви сливенският кмет. Той очаква средствата да бъдат възстановени на общината след произнасяне на компетентните органи по случая.

Тъй като не се знае кога ще се произнесат компетентните органи, Лечков обеща до месец, два да запълни дупките по разкопаните улици на Сливен.

Ветото върху европарите може да се вдигне най-рано след изборите

Ако се съди от досегашната практика в България със спирането на средствата, може да се предположи, че ще е необходимо в най-добрия случай поне около половин година, за да се вдигне ембаргото и то след предприемане на корективни мерки от страна на община Сливен.

Това означава, че бъдещият кмет на Сливен ще трябва да направи нови обществени поръчки за избор на изпълнител на строителните работи.

Неофициално правителствени евроексперти коментираха, че очакват до два месеца да има развръзката по случая Сливен. При всички случаи обаче няма да се бърза и парите да се пуснат преди да имаме „да“ от Еврокомисията.

Медиапул