Четирима санкционирани руснаци с имотни инвестиции в България

https://bird.bg/sanctions-russians-bulgaria/?fbclid=IwAR3Uk5eB6Wv2F4f1ov...

Сергей Чемезов, Максим Топилин, Владимир Плигин и Алексей Чепа чрез свои роднини и офшорки притежават имоти по Черноморието, установи BIRD.BG. Става дума за високопоставени руснаци, които са в санкционните списъци на Европейския съюз, а някои от тях са санкционирани от Великобритания и САЩ.

Александър Чемезов е син на шефа на „Ростех“ Сергей Чемезов /на водещата снимка с Путин/. Чемезов е близък с Путин още от службата му като офицер от КГБ в Дрезден и е в санкционните списъци на Европейския съюз, САЩ и Великобритания. Синът Александър е санкциониран от САЩ. Преди година съвместно разследване на BIRD и руския разследващ сайт iStories разкри, че Александър и неговата майка Любов Чемезова са придобили апартаменти в комплекса „Естрея Палас“ в курорта Св.св. Константин и Елена.

 

Естрея Палас с апартаментите на Чемезови и Голощапов.

Апартаментът на Александър Чемезов разполага и с голяма тераса с басейн. Той е купен на твърде приятна цена за такъв имот – едва 302 390 лв. Майка му заплаща за нейния апартамент 261 хил. лв. Освен Чемезови, в комплекса са придобили имоти и други руснаци от близкия кръг на Путин. Сред тях е и Константин Голощапов – Падре, масажистът на Путин. Голощапов е един от най-потайните и най-близките хора до Путин още от 70-те години на миналия век, когато Путин работи в Следствения комитет на КГБ в Ленинград. Счита се, че той има статут на „кадровик“, през когото са минали  стотици назначения в службите, държавните корпорации и висшите сфери на властта. В „Естрея“ Голощапов е инвестирал в два апартамента през фирмата Denkraam Holding. Тя е заплатила за тях около 2,1 млн. лева. Голощапов засега не попада в списъци със санкционирани руснаци.

Максим Топилин /на водещата снимка вляво горе/ е бивш министър на труда и социалната политика на Руската федерация до 2020 г., а сега е председател на комитета по икономическа политика на руската Дума. През март 2022 г. е санкциониран от Европейския съюз в отговор на руската агресия срещу Украйна. Неговата съпруга Мария Топилина притежава апартамент в курортен комплекс в Обзор, закупен за 166 000 евро през 2008 г.

Собствеността на Топилина в Обзор.

Владимир Плигин /на водещата снимка вдясно горе/ е бивш депутат от руската Дума до 2016 г. и понастоящем висш партиен кадър в Единна Русия. Санкциониран е от Европейския съюз през 2014 г. след анексията на Крим. В България неговия син Александър Плигин е бил собственик на фирмата „Юпитер Про“, която е ликвидирана през 2017 г., но преди това успява да прехвърли на кипърска офшорка вила на Буджака до Созопол.

Комплексът на Буджака с вилата на Плигин.

Сергей Чепа /на водещата снимка в средата/ е депутат от руската Дума, санкциониран от Европейския съюз след агресията срещу Украйна. Той е осъществил мащабна инвестиция за над 10 милиона евро в комплекс „Емералд“ в Равда, където апартаменти са придобили руски знаменитости като Филип Киркоров и Лолита. Инвестицията е през офшорката Spade Business, а партньор на Чепа е племенникът на Тодор Живков Огнян Бозаров. Бизнес начинанието на Чепа беше разкрито в разследване на Биволъ, а самият депутат се обяви за собственик на „Емералд“ в предаване по руската телевизия РТР заедно с Лолита и Киркоров, които го обвиняваха, че събира неоправдано високи такси от собствениците там.

Комплексът Емералд в Равда е построен с инвестиция от Алексей Чепа през офшорка.

Лолита и Киркоров срещу Чепа в предаване на РТР

В момента Даниил Чепа, който е син на депутата, притежава през офшорна фирма дял в българската фирма „Вертиго България„, която прави по 1,5 милиона лева годишно нетни приходи от продажби. Там той е съдружник с Лидия Бозарова и още двама руснаци.

До момента няма информация какво е предприело българското правителство, за да блокира активите на санкционираните руски граждани у нас.