Четири телефонни разговора с Митрофанова и как Борисов прецаква другарчета?

Руският посланик в София Елеонора Митрофанова е провела телефонни разговори с представители/лидери на партии в българския парламент. Обсъдена е била политическата ескалация на ситуацията с вота на недоверие, поискан от ГЕРБ и подкрепен от ДПС, ИТН и „Възраждане“. Това съобщи за Фрог нюз дипломатически източник. Потвърдиха го и двама депутати от ГЕРБ, но с уговорката, че става дума за слух, който са чули.

Дали четирите разговора са били просто за коментари на случващото се, не е ясно. Но източникът ни смята, че Митрофанова е изразила силно безпокойство от хилядите граждани, които излязоха да подкрепят кабинета „Петков“. Раздразнението й идвало от очакваната засилена подкрепа за пропутинската политика, което обаче не се потвърждавала от реалността.

 

В същото време, дипломатическият източник разкри, че Бойко Борисов в последно време усилено търсел гаранции за защита от съдебно преследване. Той бил наясно с близо 500-инте страници, съдържащи негови прегрешения, описани в Наказателния кодекс, които мотивираха ареста му преди три месеца и търсел начини да се спаси от истинско разследване и съд. Досега от ГЕРБ се водеше шумна кампания в негова защита и за опровергаване на обвиненията, но истината е, че малцина са запознати с въпросните близо 500 страници за негови деяния и „подвизи“, свързани с неясни пари, заплахи и пр.

Сред опитите на бившия премиер да се спаси и от тежки неприятности от външни фактори и служби, били негови разкрития за хора от близкия му кръг. Акцията минава под девиза: „Спасение, чрез накисване на другарчетата“, коментират запознати със сложната ситуация около лидера на ГЕРБ. Чувствал се заплашен и от очаквания допълнителен списък по американския глобален закон „Магнитски“.

 

Засега Борисов разчитал на пълната защита от главния прокурор Иван Гешев. Самият Гешев обаче също имал притеснения, че затишието около искането на неговата оставка е като затишие пред буря. Имал сериозни основания за безсънниите нощи напоследък, затова бързал да уреди с високи постове верни на него прокурори. Надявал се в решаващ момент да направят нужното, за да избегне съдебната зала.

Информацията ни се базира на източници, на които имаме доверие. Според тях съвсем скоро пред обществото щели да бъдат огласени доказателства, уличаващи Борисов, Гешев и още неколцина от техния кръг в съмнителни действия и решения, включително закононарушения.

 

Чужди посолства и служби също били наясно с наближаващите разкрития. Да не забравяме, че Бойко Борисов направи подарък за 3 милиарда на руския президент Путин, построявайки със скоростта на светлината българското трасе на Турски/Руски поток. Това бе и едно от най-важните условия за започването на войната срещу Украйна

https://frognews.bg/novini/chetiri-telefonni-razgovora-mitrofanova-kak-b...