Чий агент е Николай Младенов

Чий агент е Николай МладеновНа втората година от министерстването на Николай Младенов сериозно си задавам този въпрос: Български ли е външният министър, или е чужд агент за влияние? Вероятно въпросът звучи пропагандно, а и у нас е практика политическият опонент да се компрометира, като се обяви за агент на ДС. Обаче действията на Младенов ме убеждават, че герберите са готови на всякакви безумия във външната политика.

 

Има достатъчно факти, доказващи, че министърът е опасен за националните интереси. С действията и бездействието си той обслужва съседни държави и техните покровители, жертвайки културно-историческото ни наследство. Ето какво сътвори тези дни министърът на външните работи:

Започвам с най-прясното безумие на дипломатическия бос, отреждащо му почетно място в пантеона на македонизма. Първото гостуване на новия македонски външен министър започна с триумф - но не за България, а за Македония! Никола Поповски бе приятно сюрпризиран с

подарък, който не е очаквал

С фанатичен плам в очите, какъвто излъчваше последният комсомолски секретар на английската гимназия в София, Младенов обяви: България приветства издигането на паметник на цар Самуил в македонската столица!

Първата ми реакция бе категорична - това е грешка на информационните сайтове, не може българин да каже това. Но БТА разби илюзията ми, помествайки словото на министъра. Нямаше никаква грешка. Младенов говореше като югославския външен министър Будимир Лончар, който през 1991 г. внезапно се появи в София и нахално поиска: „Не присвоявайте македонската история!“.

Младенов, Младенов! Кой чужд господар ти дърпа конците? Със сигурност не е европейската дипломатическа служба. Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле наскоро остро предупреди Скопие да не провокира Гърция. Евроултиматумът не уплаши македонистите. Даже напротив - на 8 септември в Скопие ще открият паметници на Александър Македонски и цар Самуил, с което премиерът Никола Груевски иска да вдъхне нов

живот на увехналия македонизъм

Изключим ли критиката на Фюле и протестната нота на Атина, друг не е реагирал. Вместо да е в тон с Фюле и последва гръцкия пример, Младенов прави обратното -не само не протестира пред Поповски, но приветства провокативния паметник.

Интересното е, че на постамента на цар Самуил няма надпис, но политици и медии го наричат само с това име. Подобно е положението и с внушителната скулптура на Александър Македонски, яхнал коня си Буцефал. Грандоманският паметник е висок 13 метра, тежи 20 тона и е поставен във фонтан, на който е написано „Воин на кон“. Лицемерният надпис обаче не спря елините гневно да порицаят посегателството към историята им.

Случващото се в Скопие не е изолиран случай на присвояване на чуждо минало. Груевски започна мащабен проект „Скопие 2014“, включващ изграждане на паметници на „македонски герои“ като Гоце Делчев, Даме Груев, цар Самуил, император Юстиниан. От една година македонската столица е променена, след като бяха издигнати огромни каменни грамади, доказващи античния произход на македонците. Но за да реализират тази налудничава амбиция, първо трябва

да изтръгнат българските корени

и ги заменят с елинска история.

Кой нареди на Младенов да приветства този антибългарски акт? Едва ли е премиерът, отдаден на рязане на ленти. Не е и президентът, с когото бившият комсомолец не си говори, тъй като се гнуси от агенти на ДС. Вече изключихме и ЕС. Остават САЩ, забавляващи се с безсилието на европейците да укротят скопските комплексари. Докато евродипломатите се чудят как да тушират античните идиотизми на Скопие, янките печелят все по-силни позиции - както сред управляващите от ВМРО-ДПМНЕ и опозицията, така и в двете албански партии, без които е невъзможно съставяне на правителство.

Затова убедено твърдя: външният ни министър играе щатската игра за превръщане на Македония в трън в петата на ЕС. Допускам и банална причина за пълзенето му пред македонистите: понеже е гузен от комсомолската си биография и се срамува от баща си - офицер в Първо главно управление на ДС, Младенов предпочита да го смятат за нихилист, отколкото за националист.

Това е хроничен порок на десните, повечето от които са бивши комунисти и комсомолци.

Ако в македонския казус Младенов открито жертва държавния интерес, в турския случай

нещата са леко забулени

На 7 септември той заминава на работно посещение в Анкара. Два дни гостът и домакинът Давутоглу ще подготвят съвместното заседание на правителствата на България и Турция. Герберският дипломат ще разговаря и с главния преговарящ за влизане в ЕС Егемен Багъш. Ала и двете срещи са под знака на проблеми, помрачаващи двустранните отношения и турското еврочленство.

Амбицирана да се хареса на Брюксел, Анкара изигра хитър ход: на признатите религиозни групи в Турция се даде правото да получат одържавените имоти, отнети в последните 75 години. Така българската общност може да получи сградата на бившата Българска болница, както и собственост в Истанбул и Одрин. Коварството е в това, че новият закон отмества вниманието от преговорите за имотите на тракийските бежанци и турския дълг, възлизащ на поне седем милиарда долара. В същото време турците демонстрират фалшива готовност за членство в ЕС.

Казвам „фалшива“ и не преувеличавам. Позовавам се на „Файненшъл Таймс“ и „Гардиън“, които на 1 август т.г. публикуваха тревожен доклад на английски депутати, посветен на последствията за Европейския съюз от приемането на Турция. Като основна заплаха за сигурността се посочва „неконструктивната и антиевропейска политика на Турция към нелегалната емиграция и ролята на турската мафия в международния трафик на хора“. Според авторите на документа заплахата ще придобие трудно предвидими и неконтролируеми размери, ако турската граница с Иран, Ирак и Сирия стане външна граница на ЕС. Парламентарната комисия представя и разчети за пришълците от Анадола, които ще се настанят на европейския континент. Най-скромните прогнози показват:

ако Анкара стане евростолица

до 2030 г. към сегашните 3 млн. турски имигранти ще се присъединят между 500 хиляди и над четири милиона „нови обитатели на Европа“.

Знае ли Младенов колко турски пришълци легално ще се заселят у нас? И за кого ще лобира той пред турския евроминистър - за Турция или за интересите на България?

Вече втора година външният ни министър е категоричен: България подкрепя Турция за ЕС! И нито дума за това, че франция, Австрия и Холандия предупредиха: стигне ли се до влизането на Турция в Евросъ-юза, ние ще проведем референдуми!

Уважаеми читателю, сега си отговори сам на конспиративния въпрос: Не е ли чужд агент за влияние министър Николай Младенов?

Велизар ЕНЧЕВ

в. „Галерия“