Швейцария влиза в играта. Парламентарна комисия гласува да падне забраната за военен реекспорт

Германия предостави "Gepard"-и и 60 хиляди снаряда, но иска да предаде на Украйна още 300 хиляди 35-милимиетрови снаряда, които са произведени в Швейцария.

 

Комисията по политиката за сигурност на швейцарския парламент предложи да падне забраната за реекспорт, която не позволява произведените в страната боеприпаси да бъдат реекспортирани от трета страна за Украйна, съобщи „Ройтерс“.

Препоръката на парламентарния орган беше приета с 14 гласа „за“ срещу 11 „против“ и трябва да бъде одобрена от парламента на страната.

„По-голямата част от комисията смята, че Швейцария трябва да даде принос към европейската сигурност, което включва предоставяне на повече помощ на Украйна“, обяви комисията в прессъобщение, разпространено късно вечерта във вторник.

Преди това Швейцария отхвърли призивите на Германия да й позволи да реекспортира швейцарски боеприпаси за Украйна, заявявайки, че подобен ход би нарушил нейния неутралитет. Нараства, обаче, натискът Берн да преразгледа политиките си, като такива имаше включително по време на Световния икономически форум в Давос през миналата седмица.

В изявлението на комисията се казва, че предложението й не нарушава принципа на неутралитет на Швейцария, тъй като оръжията ще преминат през друга държава, а не директно в зона на конфликт.

Гласуването в парламентарната комисия е важно в контекста на нуждата от боеприпаси във ВСУ за германското самоходно оръдие „Gepard“. През октомври Германия официално поиска от Швейцария да прехвърли на Киев снаряди за оръдието, произведени в швейцарската Oerlicon-Buhrle, но получи отказ.

https://offnews.bg/sviat/shvejtcaria-vliza-v-igrata-parlamentarna-komisi...