Шестима души са починали след тестване на ваксината ''Pfizer“/''BioNTech“

Половината от починалите във всички групи са над 55 години

Написано от Евроком

https://eurocom.bg/new/shestima-dushi-sa-pochinali-sled-testvane-na-vaks...

Шестима души са починали при тестване за ваксина, разработена съвместно от американската компания Pfizer и германската BioNTech. Това се посочва в документ, публикуван във вторник на уебсайта на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

 „Имаше шест смъртни случая през отчетния период (два смъртни случая във ваксинираната група, четири в плацебо групата)“, се казва в документ, изготвен за срещата на FDA, която е насрочена за четвъртък. Отбелязва се, че в групата, получила ваксината, един участник с атеросклероза и затлъстяване е починал три дни след първата доза от лекарството, друг участник е претърпял сърдечен арест 60 дни след прилагането на втората доза и три дни по-късно е регистрирана смъртта му.

В групата на плацебо двама души са починали от инсулт и инфаркт, като причината за смъртта на още двама участници не е установена. Половината от починалите във всички групи са над 55 години.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) е насрочила среща за 10 декември, за да одобри ваксината, разработена от Pfizer и BioNTech. Фирмите подадоха съответно заявление за управление на 20 ноември. По-рано беше съобщено, че американските власти очакват да започнат да ваксинират жителите на страната срещу коронавирус на 11 или 12 декември.