Шолц склони - Германия ще прати 'Леопард'-и на Украйна

Става дума за поне една рота танкове от запасите на Бундесвера

Германският канцлер Олаф Шолц реши да изпрати танкове "Леопард 2" на Украйна и да позволи на други страни като Полша да направят същото, докато САЩ може да доставят танкове "Ейбрамс", съобщи списание "Шпигел", цитирано от Ройтерс.

Говорител на правителството отказа коментар, а от министерството на отбраната за момента запазват мълчание.

Решението се отнася за поне една рота танкове "Леопард 2 А6", които ще бъдат предоставени от запасите на Бундесвера, посочва "Шпигел". Става дума за модификация със 120-милиметрово гладкоцевно оръдие L55 и някои други промени.

Други съюзници, в Скандинавия например, възнамеряват да се присъединят към Германия, като изпратят свои танкове "Леопард" на Киев, допълва изданието.

В по-дългосрочен план може да бъдат възстановени още танкове, за да станат годни за използване, отбелязва то. Според производителя - "Райнметал" в наличност са 139 такива машини, но за ремонта им са необходими месеци.

Очаква се утре Шолц да говори пред Бундестага.

По-рано днес посланикът на Полша в Германия Дариуш Павлош обяви, че в съответствие с обявеното намерение на правителството му са се обърнали към правителството на ФРГ за получаване на съгласие за предаването на Украйна на танковете Leopard 2. 

"Едновременно с това продължаваме да полагаме усилия за изграждането на широка коалиция от държави, оказващи подкрепа на бореща се Украйна с танкове Leopard 2. Разчитаме, че правителството на ФРГ ще се присъедини към тази коалиция и очакваме близко сътрудничество, включително и на оръжейната промишленост на Германия за бързо и добро обучение на екипажите и логистична подкрепа при осигуряване на резервни части, ремонти и доставка на боеприпаси", допълни Павлош.

Wall Street Journal написа малко по-рано, че е било постигнато съгласие между Съединените щати и Германия Берлин да достави малък брой от танковете си за Киев и да позволи на други страни да направят същото. В замяна на това администрацията на президента Байдън ще достави "значителен" брой американски танкове "Abrams M1".

Според американски официални лица, на които се позовава изданието, Вашингтон ще огласи такива намерения още тази седмица.

https://offnews.bg/sviat/sholtc-skloni-germania-shte-prati-leopard-i-na-...