Ще получи ли Украйна все пак системи за ПВО Patriot от САЩ? Стана известно колко инсталации могат да дадат

https://telegraf.com.ua/politika/2022-12-14/5725957-ukraina-taki-poluchi...

Patriot се смята за един от най-ефективните видове оръжия, които Украйна може да получи

Много проблемни моменти с вероятната доставка на зенитно-ракетни системи Patriot за Украйна може да са зад гърба ни. Възможно е тази седмица САЩ да успеят да прехвърлят една от батериите на такава система за противовъздушна отбрана . Наличието на такова оръжие във въоръжените сили на Украйна може да помогне за по-добро затваряне на небето" от масирани атаки на руски дронове и ракети.

Повече подробности съобщава The New York Times , цитирайки изявления на двама американски служители, пожелали анонимност. Официално Вашингтон все още не е коментирал възможността за прехвърляне на системата за противовъздушна отбрана Patriot, опитвайки се да запази конфиденциалност по този въпрос, доколкото е възможно.

Въпреки това американските журналисти успяха да разберат, че ръководителят на Пентагона Лойд Остин може да подпише тази седмица директива, която ще позволи прехвърлянето на една батарея Patriot в Украйна, която може да включва от четири до осем инсталации.

Окончателното решение за предаването на такива оръжия на Украйна остава на президента на САЩ Джоузеф Байдън.

 

Заслужава да се добави, че предната вечер двусмислен намек за вероятното съгласие на американското правителство да прехвърли необходимите оръжия на Украйна беше направен от секретаря на СНБО Алексей Данилов.

Не пропускайте да разгледате американските класики... pic.twitter.com/iv9I0KqSvE

— Олексий Данилов (@OleksiyDanilov) 13 декември 2022 г.

По-рано Телеграф разказа как военен експерт и полковник Сергей Грабски реагира на предварителния отказ да предостави Патриоти на Украйна . Специалистът обясни най-общо как стоят нещата с осигуряването на страната ни със съвременно оръжие.

Украйна иска френски танкове Leclerc: как ще помогнат на въоръжените сили на Украйна

https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-12-14/5725954-ukraina-khochet-frant...

Техниката носи името на френския генерал Филип Льоклер дьо Отеклок, освободил Париж през 1944 г.

Европейските държави не спират да прехвърлят военна помощ на Украйна. И докато въоръжените сили на Украйна се готвят да приемат поредната партида гаубици от Германия , премиерът Денис Шмигал се опитва да преговаря с Франция за предоставянето на танкове Leclerc, които се считат за едни от най-защитените в своя клас.

Защо те могат да представляват интерес за украинските защитници, ще каже Телеграф, позовавайки се на ресурса Veteran.UA . Трябва да се добави, че Leclercs дойде да замени остарелия AMX-30. В същото време френското развитие първоначално не представлява голям интерес за света и едва през 1990 г. тази техника е пусната в масово производство. През 1992 г. Льоклер се присъединява към френската армия.

Такива танкове имат свои собствени характеристики и, разбира се, недостатъци, но именно техният външен вид накара разработчиците да говорят за появата на "умни танкове". Разработката му се основава на нови решения, които помогнаха на Leclerc да надмине много от по-известните си конкуренти.

В началото на 90-те тази техника беше една от най-защитените сред танковете. В същото време Leclerc тежи само 54,6 тона, което е сравнително малко за такова бойно превозно средство. Бронята му е създадена с помощта на комбинация от стомана, кевлар и керамика, която го предпазва добре от снаряди. Отделно разработчиците работиха върху допълнителната защита на купола и корпуса на танка, за да предпазят автомобила от удари отгоре, доколкото е възможно.

Оборудването Azur работи вътре в резервоара. Неговият списък включва набор от екрани, които са оптимизирани за защита срещу противотанкови ракети, система за безжична връзка с пехотата, специално оборудване за откриване на потенциално опасни обекти в близост до танка. Освен това Leclerc е оборудван с 7,62 мм дистанционно управляема оръжейна станция, комплекс за защита срещу проникване и запалване на течности.

Както вече споменахме, масата на резервоара е 54,6 т. Дължината на превозното средство е 6,88 м, ширината - 3,71 м. Височината на тази бойна единица е 2,95 м. За нормалната му функционалност трябва да има екипаж от трима души вътре.

Имайте предвид, че през 2010 г. производството на танкове Leclerc беше спряно. Сега няколкостотин от тези превозни средства са в експлоатация с армиите на Франция и Обединените арабски емирства. Украйна няма да има нищо против да се присъедини към потребителите на такова оръжие, тъй като има сериозна нужда от обновяване на танковия парк.

По-рано Телеграф разказа защо в конфронтацията между украинския Т-64 и руския Т-72 нашата техника често излиза победител .

Писахме и за това кой най-нов руски танк Въоръжените сили на Украйна успяха да пленят на фронта .

 

Превод : Под лупа