Ще се изправи ли Николов срещу мутрите?

Г-н Николов, искам да поведете война срещу мутрите, със средствата на закона и от името на изстрадалото гражданство! Иначе няма да Ви дам 100 дни доверие. И 100 секунди няма да Ви дам, пише професор Евгений Дайнов.

 

Не, господине Пламен Николов, не искам да управлявате с консенсус и да "надграждате" с "приемственост". Искам да поведете война срещу мутрите, със средствата на закона и от името на изстрадалото гражданство.

От четвърт век българските граждани пъшкат под затисналата ги планина от мутренска плът. Българите свикнаха с представата, че законът е за пред чужденците, а инак нещата стават по волята на силните. "Тука е така".

Законът казва едно, мутрите казват друго - и всички правят онова, което казват мутрите.

В последните два месеца, докато правителството беше съсредоточено върху върха на бандитската пирамида, мутрите извън този връх не само, че не се кротнаха, а решиха, че е настъпило безвластие и сега могат наистина да му отвържат края. Извират отвсякъде и дори завладяват нови територии.

Още през пролетта се изплискаха на юг от Слънчев бряг и завладяха "Смокиня" и "Каваците". Изринаха един декар дюни (което е противозаконно) и започнаха да строят (което е също противозаконно) мутротека. За изненада на всички, Община Созопол се опита да приложи закона и обяви цялото упражнение за противозаконно. Но, след като се видяха изоставени от органите на централната власт (т.е. оставени на милостта на черноморските мутри), созополските общинари обявиха, че всичко е наред.

Законът казва едно, мутрите казват друго - и всички правят онова, което казват мутрите.

Онзи ден в защитената територия "Шкорпиловци" мутра с АТВ оре из дюните, което е двойно нарушение на закона. Плажуващи звънят на 112. Отговор - нула. Оплакват се на спасителите. А те: "Тоя е от мафията, страх ни е от него".

По-надолу в южна посока, характерни джипове се настаняват на плаж "Липите". Плажуващи звънят на "зеления телефон" на РИОСВ-Бургас. Оттам чуват: "Е, какво толкова правят тия джипове? Карат или си стоят?".

Това е обичаен капан, който институциите на държавата (т.е. на закона) поставят пред граждани, оплакващи се от мутри. Ако отговориш: "Движат се", ще ти кажат: "Е, все някога ще спрат". Ако кажеш: "Стоят на едно място", ще ти кажат: "Е, какво тогава?". А "каквото" е следното: плаж "Липите" се намира в защитената местност "Силистар", където изобщо не може да влиза никакво друго МПС, освен на горските или полицията. Но РИОСВ-Бургас си затваря очите. 

Междувременно, прикривани от органите на държавата, това лято мутрите правят разузнаване с бой надолу по южните плажове. Нахлуват не само с джипове, а и с джетове, с помощта на които сплашват редовите плажуващи, намиращи се във водата. Целта е ясна: веднъж пробили на юг от Слънчака, да "респектират" обикновените хора до степен догодина те да не се върнат. И цялата територия, земна и морска, да бъде превзета от мутрите чак до турската граница.

Законът казва едно, мутрите казват друго - и всички правят онова, което казват мутрите.

Да не говорим за това какво се случва, когато лятно време човек излезе с колата си на големия път. Каквото и да пише в Закона за движение по пътищата, колкото и да се оплакваш на полицията, че мутрите го нарушават - на големия път мутрите диктуват правилата.

Професор Евгений Дайнов

Професор Евгений Дайнов

Ако не се подчиниш, се опитват да те избутат от пътя, или ти размахват през прозорците пищови, бухалки и дори (имам такъв случай) моторни резачки. И човек отстъпва. Подчинява се, успокоявайки се с мисълта, че все някога ще дойде ноември и мутрите ще се приберат в градските си свърталища, освобождавайки големия път. 

Законът казва едно, мутрите казват друго - и всички правят онова, което казват мутрите.

Та така, господине Пламен Николов. Ако Вашата управленска философия, та била тя антропологична, включва консенсус с мутрите, или надграждане на "постигнатото" от тях - няма да Ви дам 100 дни доверие. И 100 секунди няма да Ви дам, нито аз, нито изстрадалото от мутрите гражданство.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

https://www.dw.com/bg/%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80...