Що за нарушение е да поискаш информация за това дали и как са се състояли общи събрания на съдиите за избор на нови членове на ВСС ?

ВСС реши, че Лозан Панов недопустимо се меси

Не съм и не мога да бъда защитник на един квалифициран, висш съдия като Лозан Панов, но откога правото на информация и то постфактум вреди и се смята за намеса от един орган, който праща и получава sms-и по време на своите заседания с информация за тях ?! И да информацията е ПУБЛИЧНА ...

 

11 от членовете на ВСС сметнаха, че председателят на Върховния касационен съд /ВКС/ Лозан Панов е направил недопустим опит за намеса, като изискал информация от няколко места в страната за това дали и как са се състояли общи събрания на съдиите за избор на нови членове на ВСС. Това беше записано и в решение на Съвета от днес. Срещу решението гласуваха други седмина членове на ВСС.

Дискусията около решението отне близо 4 часа на кадровиците, като в крайна сметка отпадна предложението да бъде забранено на председателите на съдилища по места също да се месят в процеса по издигане на кандидатури и в начина, по който ще се гласува на предстоящите избори за нови членове на ВСС, съобщи БНТ.

 

Новият министър на правосъдието Цецка Цачева бе лаконична в коментарите си след дискусията и каза, че не е чула твърдения, според които в случая с Панов да са нарушени Законът за съдебната власт или Конституцията.

 

Казусът придоби публичност и ВСС се зае с него, след като стана ясно, че председателят на ВКС Лозан Панов е поискал от няколко председатели на апелативни съдилища в страната да изпратят информация дали са провеждани общи събрания на съдиите от тези региони, по време на които са издигани кандидатури за членове на ВСС.

 

Според министъра процедурата по избор на нови членове на ВСС до момента върви по закон. Тя допълни, че от сегашния състав на Съвета очаква повече самодисциплина, и отбеляза, че тонът, с който е протекло днешното заседание на пленума на ВСС, е бил много по-различен от тона на предходното заседание.

"Под лупа"  по frognews.bg