Юлиан Попов: ”Газпром” е оръжие. Все едно преговаряме с военното министерство на Русия

У нас газът е относително малка част от енергетиката и страната ни е в изгодна позиция да се справи с газовата криза.Тази малка част се раздува до небесата. Диверсификацията не е само това откъде да се вземе газ. От ”Газпром” не трябва да се взема, защото дружеството се използва за оръжие и когато говорим с ”Газпром”, все едно преговаряме с военното министерство на Русия. Правителството трябва да изпълнява много стриктно всички точки по съществуващите договори, за да не сме изложени на бъдещо съдебно преследване. С това трябва да се приключи с ”Газпром”.

Това заяви пред bTV бившият екоминистър и съветник на Европейската климатична фондация Юлиан Попов. 

 

По думите му почти пълни са газовите хранилища на Европейския съюз. Предприемат се множество мерки за намаляване на консумацията, смяна на горивата. Цената на газа има ефект на потискане на потреблението. Не е чак толкова трагична ситуацията, категоричен беше още Попов.

 

“Високите цени и енергийната криза трябва да се поемат солидарно, което не значи, че трябва да се даде поравно на всеки на киловатчас. Защото, ако например някой отоплява къща с площ 150 квадрата, ще получи много по-голяма компенсация, отколкото някой, който едва плаща да му свети крушката. Много е важно, когато се дават енергийни помощи, те да са таргетирани, а не да се дават еднакво”, допълни той.

https://frognews.bg/novini/iulian-popov-gazprom-orajie-vse-edno-pregovar...