Юнкер: Даваме исканите 160 млн. евро на България за защита на границата

Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕК ще отпусне на България исканите от страната ни 160 милиона евро за защита на границата.

Това се случи по време на срещата на върха в Братислава. Парите ще дойдат на два пъти - веднъж 108 милиона евро и после 52 милиона.

По този начин бе удовлетворено искането на държавата ни, с което Бойко Борисов отиде в Словакия. Според Юнкер е обсъдено на границата ни да дойдат 200 служители на силите на реда и да бъдат вдигнати 50 наблюдателни кули. Той подчерта, че проблемите на България са проблеми на цяла Европа.

„Не мога да си спомня досега страната ни да е посочвана с отделно решение и целево да се направи нещо за България. Доволен съм от желанието и амбициозността на всички нас да се отговори на популизма и национализма“, посочи министър-председателят.

Премиерът Борисов посочи, че страната ни разполага с финансови възможности да осигури техника, но по-важна е европейската солидарност и оценката на колегите.

„Днес чешкият премиер Свободка каза, че иска във всяко публично изказване на колегите, което ще направят, да се посочи, че заради добрата работа България ще бъде поощрявана. Това е оценка за работата ни“, заяви още премиерът.

Според Борисов „в общи линии всички” са подкрепили нашата страна, но специална солидарност е имало у лидерите на Германия, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Финландия, Италия, Швеция.

http://offnews.bg/