Ядреналинът на атомната лакомия у нас отново се покачва

Общата инициатива на 10 държави от ЕС в подкрепа на атомната енергетика не мина без участието на България, изцяло зависима от Русия за вноса на ядрено гориво и за освобождаването от него, когато отработеният “мирен атом” се превърне по своята радиоактивност в еквивалент на безброй атомни бомби под формата на отпадък, чието транспортиране в Сибир зависи напълно от руската воля.

Сред десетте държави като водеща се откроява по право Франция. Тя е световен шампион по показателя зависимост на отделно взета индустриално развита държава от ядрената енергетика. В десетката обаче, освен нея и Финландния, са се подредили за “пълнеж” 8 бивши съветски европейски колонии, бенефициенти на съветската ядрена енергетика в миналото. Явно то и днес има определящо значение за общото между тях по този показател. 

Ядреният физик Георги Котев, с когото написахме през 2012 година книгата “Ядреналин”, предупреждаваше, че чисто математически изчислено, най-голяма вероятност от следваща страховита авария в ядрена централа има това да се случи именно във Франция поради гъстотата и остаряването на въпросните съоръжения.  

Георги почина на 23 март тази година за облекчение на хората у нас, които посочваше поименно като тартори на ядрената мафия в страната ни. Беше не само убеден противник на ядреното безумие и в неговия “мирен вариант”, но и си остава уникален след Андрей Сахаров с факта, че защитава това становище от позицията на осведомен от първа ръка експерт по ядрена физика, а не “просто” като еколог или правозащитник. https://ivo.bg/2010/10/17/спуканите-тъпанчета-на-сляпата-ни-пуб/

Не знам дали предсказанието му за Франция ще се сбъдне, а само мога да пожелая на френския народ и на гъсто населената Европа изобщо неговото предупреждение да е било само с цел подсещане. Знам обаче достатъчно, за да кажа, че присъединяването на България към френската позиция е поредното доказателство за силата на въпросната мафия у нас, за която е много изгодно да се присламчи към толкова уважавана държава. 

Нашата ядрена мафия нито за момент не е обмисляла да вземе пример от Германия и Япония, които след катастрофата във Фукушима през 2011 година радикално преразгледаха плановете си за развитие на ядрената енергетика, решавайки на практика да се откажат от нея в обозримо бъдеще. Ядреното лоби тук не подражава и на други развити държави, като Италия и Австрия, които си забраниха изграждането на атомни централи с референдуми. В Италия дори организираха ново допитване след Фукушима и препотвърдиха своя отказ от употребата на “мирния атом” за производство на електроенергия. 

Георги Котев си отиде без време и без да повлияе на ядрената лакомия в България. Искрено се надявам предупрежденията му, отправени в книгата, под която съм се подписал като съавтор, да не се превърнат в пророчества.

https://ivo.bg/2021/10/12/%d1%8f%d0%b4%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%...